Predstavljamo najbitnije sastojke u kozmetičkim proizvodima
Predstavljamo najbitnije sastojke u kozmetičkim proizvodima
Foto: pexels.com/@shkrabaanthony

NAJBITNIJI SASTOJCI U KOZMETIČKIM PROIZVODIMA

Provereni i kvalitetni kozmetički proizvodi su glavni faktor zdrave kože i biramo ih na osnovu informacija o sastojcima koji se u njemu nalaze. Koji su to sastojci i koja je njihova uloga, otkrivamo vam u nastavku.

VITAMIN C

Vitamin C je snažni antioksidans koji neutrališe dejstvo slobodnih radikala koji uzrokuju oksidativni stres ćelija i njihovo starenje. Štiti od UV  zračenja, daje koži sjaj i svežinu. Vitamin C podstiče stvaranje kolagena i pomaže u očuvanju mladolikosti. Pomaže da postojeće pigmentacije izblede, posvetljujući ten i deluje preventivno na stvaranje novih.

VITAMIN A

Vitamin A obnavlja oštećene ćelije čineći je prirodno lepom i zategnutom.

VITAMIN E

Vitamin E deluje kao veoma moćan antioksidans i kao zaštita od delovanja slobodnih radikala. Blagotvorno deluje na kožu, pomaže koži da zadrži prirodnu vlagu i neutrališe efekte UV zraka. Vitamin E utiče na bore, regeneraciju i stvaranje kolagena.

VITAMIN F

Vitamin F pomaže u održavanju optimalnog nivoa vlažnosti kože, a time i zdravog nivoa elastičnosti. Pospešuje proces zarastanja i deluje kao antiinflamatorno sredstvo što je itekako važno u lečenju kože sklone upalnim procesima poput akni.

HIJALURONSKA KISELINA

Hijaluronska kiselina, odnosno hijaluron je sastavni deo organizma i predstavlja polimerni molekul šećera koji ima sposobnost da vezuje velike količine vode.

Hijaluronska kiselina se bori protiv slobodnih radikala i na taj način čuva mladalački i zategnuti izgled kože. Ona predstavlja potporu kolagenim i ostalim vezivnim vlaknima naših tkiva. Takođe, služi kako bi se što efikasnije vezala voda za stanice i time dodatno hidrirala i podmlađivala koža.

KOLAGEN

Kolagen je jedan od glavnih aktivnih sastojaka I strukturnih protein u telu čija je uloga da održi otpornost o čvrstoću kože i tela. Već početkom dvadesetih, naše telo počinje da smanjuje proizvodnju kolagena za oko 1% godišnje I time počinje process starenja,koža počinje polako da gubi elastičnost i čvrstoću.

Kolagen ima sposobnost da zadrži optimalnu vlažnost kože, zateže lice i čini ga čvrstim. Ukoliko je koža snabdevena dovoljnom količinom kolagena biće otpornija na spoljne faktore, alergije i iritacije. Kolagen je čest sastojak proizvoda za negu lica, ima ga u mnogim kozmetičkim proizvodima za usporavanje starenja kože poput anti age krema i seruma.

RETINOL

Retinol je derivat vitamina A, koji se prirodno nalazi na koži. Najčešće se koristi kao anti-age sredstvo koje usporava starenje, smanjuje pojavu bora, pozitivno deluje na pigmentaciju kože i sprečavajući nastanak akni. Takođe, poboljšava čvrstinu i gustinu kože, smanjuje vidljivost borica i finih linija i pomaže kod ožiljaka.

Naime, ovaj magični sastojak pomaže starim ćelijama kože da odumru i time pravi put da mlađe, glatke i nove ćelije nađu svoj put do površinskih slojeva lica.

AHA  I BHA KISELINE

AHA kiseline – deluju na površinu kože, uklanjaju sloj mrtvih ćelija i time omogućavaju ostalim proizvodima za negu da što bolje deluju. Deluju protivupalno jer povećavaju protok krvi, praćen zdravom i mladalačkom kožom lica. AHA kiseline smanjuju hiperpigmentaciju I dobre su za smanjenje ožiljaka od akni. Efekat upotrebe AHA kiseline je stvaranje kolagena I poboljšana struktura kože. Pogodniji su za suvi tip kože.

BHA kiseline – kao I AHA kiseline, deluju na površinu kože, ali I duboko u pore jer su rastvorljive u mastima, zbog čega se više preporučuje masnoj do kombinovanoj koži sklonoj aknama. Glavna BHA kiselina je SALICILNA KISELINA koja je veoma dobra u borbi protiv akni i mitisera, smanjuje nepravilnosti na koži I ima odličan anti age efekat.

PANTENOL

Pantenol je aktivan sastojak koji je prirodno prisutan u svim živim ćelijama što ga čini idealnim proizvodom za negu kože. Hidrira kožu čineći je mekšom. Preporučuje se za suvu kožu jer umiruje crvenilo, perutanje I iritaciju. Takođe, povoljno deluje na fleke od sunca, kao I na staračke pege. Pantenol podstiče regeneraciju kože, sprečava prerano starenje I uspešno se bori protiv UV zračenja, ekstremnih temperature, virusa, bakterija… Regeneriše oštećenu kožu I ubrzava njen oporavak.v

NIACINAMID

Niacinamid je veoma važan zbog svoje sposobnosti da spreči gubitak vode sa kože, smanji suvoću kože I neprijatan svrab. Odličan je u borbi protiv akni I za smanjenje crvenila na koži. Preporučuje se kao aktivan sastojak ako je vaša koža sklona aknama. U nižim koncentracijama do 2%, njegova glavna uloga je hidratacija, iznad 4% pomaže protiv pronlema poput proširenih pora, lučenja sebuma, hiperpigmentacije.

UREA

Urea omekšava kožu, sprečava održava kožu vlažnom, poboljšava njenu elastičnost I tako sprečava prevremeno starenje i pojavu bora. Takođe, povoljno deluje na oštećenja kože I zaceljivanje rana.

KOFEIN

Kofein spada u grupu alkaloida koji su prirodnog porekla. Kofein je antioksidant za koji pomaže u borbi protiv oštećenja kože nastalih uticajem slobodnih radikala – molekula koji razgrađuju vaš kolagen i uzrokuju fine linije, bore i opuštenu, bledu kožu. Kofein sužava krvne sudove i tako smanjuje dotok krvi u kožu što čini da vaša koža izgleda svetlije I glatkije. Smanjuje upale I crvenila na koži.Kofein stimuliše enzime koji razgrađuju masti, tako da može privremeno da dehidrira masne ćelije što čini kožu glatkijom i čvršćom na neko vreme.

PEPTIDI

Peptide su kratki lanci aminokiselina i građevni blokovi belančevina koji su presudni za funkciju I lep izgled kože. Prirodno se pojavljuju u telu i postoji na stotine različitih, a svi su napravljeni od različitih kombinacija aminokiselina.

Peptidi stimulišu proizvodnju kolagena I elastina, dva protein koji učestvuju u održavanju structure kože, dajući joj čvrst I gladak izgled. Kada starimo, količina kolagena i elastina koje proizvodi telo se postepeno smanjuje i samim nanošenjem peptida na kožu stimuliše se njihova proizvodnja.

CERAMIDI

Ceramidi su lipidi (ulja) koji se prirodno nalaze u koži i od velike su važnosti kao podrška barijeri kože i u zadržavanju hidratacije. Bez ceramida koža postaje suva. Ceramidi obnavljaju, hidriraju kožu I pogodni su za sve tipove kože.

Korišćenje je najbolje nakon pranja lica dok je koža još uvek puna vode kako bi se stvorila zaštitna barijera koja će dodatno doprineti da voda ostane u koži. Na taj način se sprečava isušivanje i iritacija kože.

Što bolja kombinacija antioksidanata, vitamina, ulja I kiselina to je zdravija, lepša i mlađa koža lica.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.