NEGA KOŽE LICA PREMA GODIŠNJEM DOBU
NEGA KOŽE LICA PREMA GODIŠNJEM DOBU

NEGA KOŽE LICA PREMA GODIŠNJEM DOBU

Nega kože lica razlikuje se u zimskom i u letnjem periodu bez obzira na tip kože. Svako godišnje doba ima različitu vlagu, temperaturu, vetar i jačinu sunčevog zračenja. Zimi nam niže temperature, hladan i jak vetar, kao i grejanje i suv vazduh u zatvorenim prostorima doprinosi isušivanju kože, a isto tako, leti nam je koža suvlja zbog izlaganja visokim temperaturama, suncu i bržeg gubljenja tečnosti. Šta tada činiti da biste sačuvali svoju kožu lica?

Nega lica tokom proleća

S obzirom da je zima ipak ostavila tragove na vašoj koži kao što je suva, gruba i ispucala koža, tokom prvih toplih dana vasa koža će zahtevati dodatnu negu. Jako je bitno da vasa dnevna krema ima odgovarajući zaštitni factor od UV zračenja. Takođe, vašoj koži je potrebna dobra hidratacija pa je dobro koristiti kreme sa hijaluronskom kiselinom i omega uljima.

Proleće je odlično vreme za čišćenje kože, pa se preporučuju preparati kao što je blagi piling za lice i telo.

Nega lica leti

S obzirom na to da visoke temperature i izlaganje kože lica UV zracima tokom leta utiču na sušenje kože i ubrzano starenje, bitno je da korišćenje krema sa visokim zaštitnim faktorom (od 30 do 50) budu deo rutinske nege u tom periodu godine. Potrebno ih je nanositi na lice nekoliko puta tokom dana. Koliki ćete faktor za zaštitu od UV zraka koristiti zavisi od toga:

  • koliko ćete biti izloženi direktnom suncu,
  • kakva vam je boja kože, i
  • u kakvom je stanju koža lica.

Nega lica tokom jeseni

Najverovatnije da vam je kože bila akrivno izložena sunčevim zracima tokom leta, pa je početkom jeseni  preko potrebna hidratacija. Tokom jeseni piling je obavezan, makar dva puta nedeljno.

Pronađite hranljive kreme koje će vašu kožu hidrirati i čuvati tokom hladnih dana. Preporučuje se da pre nanošenja kreme, lice prvo namažete serumom. Serumi su gušći od krema, ali i hranljiviji i dubinski obnavljaju kožu. Možete koristiti i hidratantna ulja koja takođe, obnavljaju i hidriraju kožu.

Nega lica zimi

Tokom zime usled uticaja vremenskih neprilika, ali i drugih faktora, lice se često peruta, koža puca, iziritirana je i suši se. Da bi ostala meka i glatka potrebno je koristiti “jače” kreme za lice, odnosno one, koje pored hidratacije, obezbeđuju i masnoću. Na taj način stvara se film na koži koji sprečava dehidriranje kože. Dakle, potrebno je koristiti obogaćene kreme koje sadrže masne kiseline i obavezno ih nanositi pre izlaska na hladnoću.

Takođe, i zimi je potrebno koristiti kreme sa zaštitim faktorom, jer se sunčevi zraci reflektuju o sneg, što isto tako dovodi do isušivanja i oštećivanja kože.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.