Kako peptidi deluju i zašto je važno da ih uvrstite u svoju beauty rutinu
Kako peptidi deluju i zašto je važno da ih uvrstite u svoju beauty rutinu
Foto: pexels.com

PEPTIDI: Kako deluju i zašto je važno da ih uvrstite u svoju beauty rutinu

Peptidi su pored vitamina C, retinola, hijalurona, takođe bitan sastojak krema, seruma i tonika. Peptidi su prirodne aminokiseline kratkog lanca koji kontrolišu mnoge funkcije u ljudskom telu. Predstavljaju gradivni materijal esencijalnih proteina kože, kao što su elastin, kolagen i keratin. Jako su važan element za održavanje otpornosti i elastičnosti kože.

U zrelim godinama proteini počnu da se razgrađuju – dolazi do pojave bora, koža gubi volumen, sjaj i zategnutost. Primenom peptida taj proces se može usporiti. Korišćenjem seruma ili hidratantnih krema, peptidi daju signal ćelijama kože da stvaraju više kolagena, a rezultat toga je zategnuta koža.

Dakle, uloga peptida je da pospeše lučenje kolagena i elastina i tako sačuvaju postojeću strukturu kože. Ukoliko želite da poboljšate volumen kože i uklonite sitne bore, kao i da se zaštitite od spoljnih štetnih uticaja, onda su peptidi pravi izbor.

Peptidi čuvaju ćelije od izlaganja toksinima, uklanjaju iz njih otpadne materije i ubrzavaju metabolizam u ćeijama. Pored toga, normalizuju rad organa i podstiču obnovu oštećenih tkiva. Peptidi stimulišu proces obnove ćelija, hidrataciju kože, unapređuju njenu strukturu i boju.

Biranje proizvoda sa peptidima je ulaganje u lepu i mladoliku kožu. Neki peptidi su dostupni u vidu injekcija, gde se uglavnom primenjuju potkožno, dok se drugi mogu naći u vidu krema, seruma ili kapsula.

U kombinaciji sa drugim sastojcima oni mogu biti čak i snažniji. Paptidi u kombinaciji sa retinolom pojačavaju anti-age dejstvo, a u kombinaciji sa hijaluronskom kiselinom podstiču uvećanje volumena i regeneraciju kože. Rezultati se ispoljavaju postepeno. Bez obzira što nećete odmah uočiti rezultate, oni su blaža i zdravija opcija za negu kože. Takođe ih možete kombinovati i sa vitaminom C.

Najbolja vrsta peptida za upotrebu su bakarni peptidi jer čine kožu čvršćom, zaglađuju je i ublažavaju bore tako što pospešuju sintezu kolagena, elastina, glukozamina i smanjuju oksidativni stres. Treba ih koristiti samo u preporučenoj količini. Najefikasniji proizvodi su oni koji pored njih sadrže i nijacinamid, vitam C i antioksidanse.

Pored kozmetike, peptide možemo unositi i putem hrane. Glavni izvor peptida su namirnice životinjskog porekla, jaja (žumance), kao i mleko i mlečni proizvodi poputjogurta i sireva. Veliki broj peptida se nalazi u žitaricama, pšenici i u soji., kao i u zrnastom povrću poput graška i pasulja.

KOJI SU BENEFITI PRIMENE PEPTIDA?

Redovnom primenom peptida benefiti su višestruki:

  • Stimulišu sintezu kolagena i elastina – proteina koji su ključni za elastičnost kože
  • Zaglađuju sitne i plitke bore
  • Jačaju prirodnu zaštitnu barijeru kože
  • Sprečavaju gubitak vlage iz kože

VRSTE PEPTIDA

U prirodnoj formi peptidi su nestabilni i kada se nanose na kožu, veoma često ne uspeju da prodru u dublje slojeve kože, a i lako se razgrađuju. Kako bi povećali efikasnost, naučnici su došli na ideju da sintetizuju peptide, pa postoje:

  • Palmitoil pentapeptid – njegovo primarno dejstvo skoncentrisano je na stimulisanje proizvodnje kolagena.
  • Palmitoil tetrapeptid – štiti kožu i potkožno tkivo od oštećenja koja najčešće nastaju usled upala. Kao jedan od sastojka kreme protiv bora, on ciljano deluje protiv supstanci koje su odgovorne za upalu kože.
  • Palmitoil oligopeptid – podstiče regeneraciju kože tako što stimuliše proizvodnju kolagena, elastina i glikosaminoglikana.
  • Acetil heksapeptid – predstavlja neuropeptid koji opušta mišiće lica, sprečavajući nastanak novih bora i ublažavajući postojeće.

Dakle, peptidi su za negu kože jako dobro što potvrđuju I brojna iskustva žena koje ih godinama koriste. Uključivanje krema, seruma ili maski sa peptidima u svakodnevnu negu, pomaže da vam koža bude zategnuta, sjajana I glatka. Takođe, ne treba zanemariti I ishranu koja u sebi sadrži peptide kako bi vašoj koži omogućili pravu negu.

Peptidi su pogodni za sve tipove kože, a za maksimalan efekat najbolje je da ih nanosite ujutru i uveče kao deo beauty rutine.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.