Retinol je odličan saveznik u borbi protiv bora, fleka i akni
Retinol je odličan saveznik u borbi protiv bora, fleka i akni
Foto: @garetsvisual I freepik.com

RETINOL ~ odličan saveznik u borbi protiv bora, fleka i akni

Retinol je veoma cenjen sastojak i česta je supstanca mnogih učinkovitih anti-age krema i seruma! Ova čudotvorna supstanca se koristi već godinama unazad za poboljšanje strukture kože i najučinkovitiji je sastojak kada je reč o borbi protiv bora, fleka i akni. Retinol ubrzava metabolizam ćelija i stvaranje kolagena.

Retinol je derivat vitamina A, koji se prirodno nalazi na koži. Najčešće se koristi kao anti-age sredstvo koje usporava starenje, smanjuje pojavu bora, pozitivno deluje na pigmentaciju kože i sprečavajući nastanak akni. Takođe, poboljšava čvrstinu i gustinu kože, smanjuje vidljivost borica i finih linija i pomaže kod ožiljaka. Ipak, imajte na umu da svi ovi benefiti dolaze nakon duže i redovne upotrebe, stoga budite strpljivi i uporni.

Naime, ovaj magični sastojak pomaže starim ćelijama kože da odumru i time pravi put da mlađe, glatke i nove ćelije nađu svoj put do površinskih slojeva lica.

Početak korišćenja retinola je individualno, s obzirom da je i starenje individualan proces. Obnavljanje ćelija kože se smanjuje početkom tridesetih godina, pa se ovo može uzeti kao početak korišćenja ove supstance.

Većina tipova kože su podložne iritacijama uključujući suvoću i crvenilo, posebno u prvih par nedelja kada počnete da koristite retinol, zato je važno da se konsultujete sa dermatologom, posebno ako imate osetljivu i suvu kožu. Ukoliko se ovaj sastojak ne koristi pravilno, mogu se javiti dugoročni problemi sa kožom. Retinol je veoma agresivna supstanca i može se desiti da preteranom upotrebom koža postane tanja i osetljiva. Ovaj sastojak treba postepeno da se uvodi u rutinu. Preporučuje se korišćenje jednom nedeljno, a zatim pojačavati upotrebu tako što sve vreme pratite reakciju na koži.

Ova supstanca se koristi u vidu krema ili gelova za lice i primenjuje se lokalno. Dermatolozi savetuju da se koriste proizvodi na bazi retinola uz zadržavanje dosadašnjeg načina nege kože.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.