SALICILNA KISELINA - Sve što treba da znate
SALICILNA KISELINA - Sve što treba da znate
Foto: femina.in

SALICILNA KISELINA: Idealan sastojak u borbi protiv zapušenih bora, bubuljica I mitisera

SALICILNA KISELINA je jedna od najčešćih sastojaka prirodnih preparata koji se bave problemima sa kožom. Ukoliko ste jedna od žena koja pati od mitisera, bubuljica I zapušenih pora, onda je salicilna kiselina pravo rešenje za vas.

Ona spade u red BHA kiselina (beta – hidroksi kiselina) što znači da se razlikuje od AHA (voćnih) kiselina po jednom molekulu ugljenika koji razdvaja kiselinu od hidroksi dela. Ovo nam govori da je salicilna kiselina rastvorljiva u mastima, odnosno veoma lako može da prođe kroz vaš sebum I da dopre do dubine pore. AHA, odnosno voćne kiseline ovo NE POSEDUJU.

Razlog zbog kojeg je salicilna kiselina tako efikasna jeste zbog njene strukture koja je čini pogodnom za rastvaranje masti. Naime, zbog njene strukture molekula, salicilna kiselina veoma lako prodire u kožu gde se rešava nepotrebnih masti koje spajaju ćelije kože. Koža je samim tim rasterećena, a pore očišćene.

Ova kiselina je brzo rešenje kada želite da se rešite bubljica. Potrebno je samo da namažete preparat koji sadrži ovu kiselinu I to obilno na zahvaćeno područje I ostavite da prenoći. Ujutru, kada se probudite bubuljica je isušena I daleko manje vidljiva nego što je bila noć pre.

Salicilna kiselina rastapa nečistoće koje zapušavaju pore koje samim tim i uzrokuju akne I mitisere. Zato je ova kiselina veoma dobra u borbi protiv akni I mitisera.

NA ŠTA TREBA DA OBRATITE PAŽNJU PRILIKOM UPOTREBE SALICILNE KISELINE

Ukoliko imate suvu kožu ne bi trebalo da koristite salicilnu kiselinu jer je jedan od njenih neželjenih efekata iritacija I isušivanje kože I onih koji je previse koriste. Postoji mogućnost da se desi da koža burno reaguje na ovu kiselinu poput iritacije I sl. Preporučujese da prvo testirate da li imate neku reakciju tako što ćete je naneti na mali predeo kože u malim količinama (na delu koji nije zahvaćen problemima).

Izbegavajte nanošenje salicilne kiseline na velike regije tela jer može dovesti do trovanja salicilatima. Takođe, trudnice I dojilje ne bi trebalo da koriste ovu kiselinu u nezi kože.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.