Najbolja nega i tretmani protiv bora ispod očiju
Najbolja nega i tretmani protiv bora ispod očiju
Foto: pexels.com

SAVETI DERMATOLOGA: Najbolji tretmani protiv bora ispod očiju

Fine linije i bore ispod očiju su potpuno normalan znak starenja. Kako starimo gubimo kolagen i elastin – dva proteina koja održavaju našu kožu glatkom i čvrstom. Međutim, nisu samo unutrašnji procesi ti koji uzrokuju bore ispod očiju: izlaganje suncu i česti pokreti lica (poput smejanja, mrštenja itd) takođe mogu da ih uzrokuju.

KAKO SPREČITI POJAVU BORA ISPOD OČIJU?

Ne postoji način da se potpuno rešite svoji finih bora, ali možete koristiti koktel proizvoda i dobrih navika da ublažite bore koje imate, kao i da usporite formiranje novih.

Evo šta treba da radite…

#1 KORISTITE HIDRATANTNU KREMU ZA PREDEO OKO OČIJU

Hidratantna krema za predeo oko očiju može vam pomoći da privremeno napunite bore oko očiju. Po preporudi dermatologa, dva glavna sastojka koji treba da se nalaze u vašoj kremi su hijaluronska kiselina – za hidrataciju i nadopunjavanje, kao i peptidi – koji pomažu u povećanju proizvodnje kolagena i čine kožu čvršćom.

#2 DODAJTE VITAMIN C U SVOJU RUTINU

Praktično svako (osim onih sa preosetljivom kožom) može da koristi serum sa vitaminom C. Vitamin C je antioksidans koji štiti od slobodnih radikala koji oštećuju kolagen što doprinosi borama ispod očiju i finim linijama. Naime, vaša koža je po ceo dan izložena slobodnim radikalima (UV zraci, zagađenje isl), ali vitamin C pomaže u neutralisanju slobodnih radikala pre nego što mogu da naprave veliku štetu.

#3 KORISTITE KREMU ZA SUNČANJE SVAKI DAN

Dermatolozi ne mogu dovoljno da naglase: ako ne koristite kremu za sunčanje svaki dan, brže ćete dobiti bore. To je činjenica – izlaganje suncu je vodeći uzrok ubrzanog starenja kože, uključujući fine linije, bore i hiperpigmentaciju. Uključivanje kreme za sunčanje sa najmanje SPF 30 svakoga dana u svoju jutarnju rutinu nege kože uveliko pomaže u sprečavanju nastanka finih bora oko očiju.

#4 UVRSTITE RETINOL U SVOJU RUTINU

Retinol – derivat vitamina A je heroj u sprečavanju bora ispod očiju i održavanju glatke kože. Ono što ga čini posebnim je to što retinol usporava proces starenja povećavajući proizvodnju kolagena.

#5 PROBAJTE MASKU ZA PREDEO ISPOD OČIJU

Najbolja nega i tretmani protiv bora ispod očiju
Foto: pexels.com

Maske pomažu da koža oko očiju bude hidrirana i sveža, pružajući joj odgovarajuću negu. Recimo, maska koja sadrži hijaluronsku kiselinu će hidrirati kožu, peptidi će pomoći u proizvodnji kolagena…

#6 BUDITE NEŽNI PREMA SVOJOJ KOŽI

U poređenju sa kožom na vašem licu i telu, koža oko vašeg oka je neverovatno nežna i neophodno je da proizvode za negu kože nanosite i uklanjate nežno, bez trljanja ili povlačenja kapaka. Najbolje je da prilikom nanošenja proizvoda ispod očiju koristite svoje prste, nežnim tapkanjem, nikako trljanjem.

#7 ISHRANA JE ITEKAKO BITNA

Svima je jasno da hrana koju jedete utiče kako na celokupno zdravlje, tako na izgled kože. Veliki unos alkohola, šećera i prerađenih ugljenih hidrata može imati loš uticaj na vašu kožu. Evo i kako:

Šećer i prerađeni ugljeni hidrati

Ukratko, šećer (kao običan šećer i šećer koji dolazi iz prerađenih ugljenih hidrata) može zapravo da ošteti ćelije kože iznutra. Šećeri se vezuju za proteine vaše kože – popute kolagena i elastina – i formiraju nusproizvode koji se zovu krajnji proizvodi napredne glikacijeAGE.

Ne samo da AGE sprečavaju naše ćelije da funkcionišu, već takođe stvaraju slobodne radikale koji dodatno oštećuju ćelije kože, uzrokujući raspadanje našeg kolagena i elastičnosti. Podsećanja radi, kolagen i elastin su dva proteina koji održavaju našu kožu zategnutom, tako da kozumiranje puno šećera može preokrenuti te efekte.

Alkohol

Nakon što uđe u vaše telo, alkohol se razlaže na nešto što se zove acetaldehid – hemijsko jedinjenje koje izaziva dehidraciju, upalu i, što je najgore, slobodne radikale koji oštećuju DNK. Slično efektu šećera na vaše ćelije, ovi slobodni radikali mogu da razbiju preko potrebna kolagena vlakna vašoj koži, što dovodi do bora i hiperpigmentacije.

#8 ZAKAŽITE GODIŠNJI PREGLED KOD SVOG DERMATOLOGA

Toliko toga se može promeniti na vašoj koži za 365 dana, od vaših proizvoda za negu kože do vašeg mentalnog i fizičkog zdravlja – sve to može uticati na vašu kožu i bore.

Složićemo se da je odabir pre svega kvalitetne nege i pravilne ishrane jako važan za zdravlje kože. Takođe, postoje i razni tretmani lica koji pružaju potrebnu hidrataciju i negu i takvi tretmanu se rade uglavnom u kozmetičkim salonima. Neko od tretmana mogu biti ubrizgavanje botoksa, tretman CO2 laserom, biorevitalizacija i druge procedure.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.