KAKO DA PRIPREMITE KOŽU ZA SUNČANJE
KAKO DA PRIPREMITE KOŽU ZA SUNČANJE
Foto: https://www.pexels.com/@mikhail-nilov

SAVETI KAKO DA PRIPREMITE KOŽU ZA SUNČANJE

Sunčani i topli danu su tek pred nama, kreću odmori, kupanje, more i uživanje. Savršeno, zar ne? Međutim, sa svih strana nas upozoravaju na negativne posledice UV zračenja, tako da morate na vreme dobro da prirpemite kožu za izlaganje suncu.

Ukoliko 3 – 5 minuta provedete na suncu i otkrijete pet odsto tela, vaš organizam stvoriće tačno onoliko vitamina D koliko mu je potrebno za aktiviranje imunološkog sistema i zaštitu zdravlja. Obratite pažnju da više od 20 minuta na suncu ne povećava korisne efekte vitamina D, ali zato povećava rizik oštećenja kože.

Ovi saveti ćevam pomoći da pripremite kožu za sunčanje.

Hidrirajte kožu – što više izlažete kožu suncu, to postaje više isušena, a suva koža postaje podložnija štetnim UV zračenjima. Koristite kvalitetnu hidratantnu kremu koja će vam pomoći da se obnovi zaštitni sloj kože.

Piling – piling je veoma važan za vašu kožu, posebno kada treba da se izlažete suncu. Piling omogućava koži da se reši mrtvih ćelija koje se nakupljaju i sprečavaju ravnomerno tamnjenje. Vodite računa, piling skida zaštitni sloj na površini kože, što je i čini osetljivijom. Zbog toga se preporučuje da pričekate par dana između pilinga i izlaganja suncu.

Obogatite vašu ishranu sa vitaminom C, A i E i beta karotenom – namirnice bogate ovim vitaminima i beta karotenom mogu poboljšati zaštitu vaše kože od UV zračenja. Beta karotena najviše ima u: žutom i narandžastom voću i povrću, tamnom zelenom lisnatom povrću. Vitamina E ima u: biljnim uljima, bademima, orasima, žumancu, lisnatom zelenom povržu i u ulju pšeničnih klica. Vitamin A ćete naći u: mleku i mlečnim proizvodima. Vitamina C najviše ima u: brokoliju, šipku, citrusima, jagodama, crvenoj paprici.

Koristite kremu za sunčanje – odaberite kvalitetnu kremu za sunčanje minimum faktor 30 i redovno se mažite.

Izlažite se suncu postepeno i gledajte da prvi izlazak na sunce ne traje satima kako ne biste izgoreli.  

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.