TRIKOVI i SAVETI kako da smanjite znojenje ispod pazuha.
TRIKOVI i SAVETI kako da smanjite znojenje ispod pazuha.
Foto: @diana.grytsku I freepik.com

SUPER SAVETI KAKO DA SMANJITE ZNOJENJE ISPOD PAZUHA

Svi se znoje jer je znojenje potpuno prirodna funkcija organizma koja može da bude veoma neugodna pojava. Ne mora da bude tako. U ovom postu vam otkrivamo TRIKOVE i SAVETE kako da rešite ovu neprijatnu pojavu.

SPREČITE ZNOJENJE ISPOD PAZUHA PRAVILNOM ISHRANOM

Jedni od okidača za pojačano znojenje su gojaznost, stres i nepravilna ishrana.

Ukoliko jelima dodajete previše soli, vaše telo će preko znoja izbaciti višak natrijuma. Takođe, mesna i industrijski prerađena hrana mogu podstavći znojenje iz razloga jer se teže vare. Isto tako i ako jedete ljuto, što na vaš organizam deluje isto kao i kada ste izloženi vrućini, pa vaš organizam na sve načine pokušava da se rashladi i to naravno preko znoja. Crna kafa, alkohol i cigarete isto idu na ruku znojnim žlezdama koje postaju aktivnije nego pre.

Punomasno kravlje mleko isto pospešuje znojenje pa je dobro izbegavati ga. Možete piti ono sa manje ili nimalo mlečne masti. Dobar izbor su domaći JOGURT ili KEFIR, koji osim problema znojenja deluju blagotvorno i na vaše celokupno zdravlje.

Osobama koje se mnogo znoje preporučuje se da izbegavaju tople čajeve koji će sami po sebi podstaći znojenje, dok sa RASHLAĐENIM ČAJEVIMA mogu postići dobar efekat. Žalfija i kamilica su odličan izbor.

U borbi protiv prekomernog znojenja najbolji izbor je sveže voće. 80 % većine ukusnih voćkica čini VODA koja je dobra u borbi protiv znojenja. Hidratacija je najlakši i najbrži naćin da se znojenje i neprijatan miris ispod pazuha dovedu u red. Kada je telo hidrirano, ne morati da se napreže kako bi regulisalo svoju temperaturu. Sa najmanje 8 čaša dnevno ćete regulisati znojenje i dobiti dodatnu energiju.

LIMUNOV SOK je takođe delotvoran, čak je bolji od dezodoransa, kao i JABUKOVO SIRĆE i SODA BIKARBONA.

Pojačano znojenje ispod pazuha može izazvati i nedostatak VITAMINA B KOMPLEKSA u organizmu. Iz tog razloga je dobro da za doručak jedete ovsenu kašu ili druge integralne žitarice.

Hrana bogata PROTEINIMA, kao što su slatki krompir, šargarepa i grašak je takođe delotvorna u borbi protiv znojenja.

ORAŠASTI PLODOVI, poput badema regulišu telesnu temperaturu, pa samim tim smanjuju jako znojenje ispod pazuha.

Od POVRĆA najbolji izbor su zeleno lisnato povrće i brokoli. Salate možete začiniti hladno ceđenim maslinovim uljem koji pospešuje varenje i reguliše znojenje.

SA PRAVILNOM NEGOM PROTIV ZNOJENJA

Kada se temperatura tela poveća, organizam se tog viška toplote oslobađa znojenjem. Znoj inače sam po sebi nema nikakav miris, ali kada dođe u kontakt sa bakterijama na površini kože i nekim materijama na odeći i u vazduhu, počinje da se razgrađuje i tako nastaje neprijatan miris.

Dezodoransi i kreme za sprečavanje neprijatnog mirisa treba da nanosite POSLE tuširanja, na čist pazuh.

Koristite dezodoranse bez aluminijuma jer on zatvara pore i remeti rad žlezda.

Tuširajte se MLAKOM VODOM jer hladna voda pospešuje znojenje, pogotovo tokom letnjih meseci.

Nećete uvek biti u prilici da se tuširate nekoliko puta dnevno, pa možete češće kvasiti podlaktice i tako se rashladiti i samim tim manje i znojiti.

Koristite NEUTRALNE SAPUNE ili BLAGO KISELE pH vrednosti (5,5) jer oni čuvaju zaštitni kiseli omotač kože i sprečavaju razmnožavanje bakterija na površini kože.

Uklanjajte redovno DLAČICE ispod pazuha jer se znoj zadržava na dlačicama i lako dolazi u kontakt s vazduhom i bakterijama koji su glavni uzrok neprijatnih mirisa.

Umesto sintetičkih poželjno je nositi PAMUČNE stvari, što se posebno odosi ba donje rublje i čarape.

Svakako ono na šta treba da obratite pažnju jeste da pravilnim održavanjem lične higijene, ishranom i unosom dovoljne količine tečnosti možete se rešiti neprijatnog mirisa.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.