Objašnjavamo šta je “skin cycling” metoda i kako započeti rutinu
Objašnjavamo šta je “skin cycling” metoda i kako započeti rutinu
Foto: pexels.com/@ekaterina-bolovtsova

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O „SKIN CYCLING“ METODI NEGE KOŽE

Volite i brinete o svojoj koži i uvek ste u toku sa najnovijim trendovima koji prate negu kože? Onda ste verovatno već čuli za najnoviju beauty rutinu koja je preplavila Instagram i TikTok, a naziva se “skin cycling”!

Doktor medicine i dermatolog iz Njujorka, Whitney Bowe objašnjava šta je “skin cycling” metoda i kako započeti rutinu uključujući korake i rizike za one sa osetljivom kožom.

ŠTA JE “SKIN CYCLIN” METODA?

Suština ove metode je korišćenje određenih proizvoda u različitim danima kako bi regenerisali kožu i poboljšali njen kvalitet. “To je ciklus koji traje 4 noći: noć pilinga, noć retinola, dve noći oporavka i onda to ponavljate”, objašnjava dr. Bowe. “Izvućićete maksimum od aktivnih sastojaka u vašim proizvodima za negu kože, dok ćete minimizirati iritaciju kože.” Koncept proizilazi iz ideje da vam naizmenični proizvodi daju poboljšane rezultate, na sličan način kao i rutina fizičkog treninga.

KAKO IZGLEDA RUTINA “SKIN CYCLIN” METODE?

PRVA NOĆ: EKSFOLIJACIJA LICA

Eksfolijacija lica predstavlja tehniku nege kože poput pilinga kojom se sa površine kože odstranjuju mrtve ćelije. Eksfolijacija može biti fizička i hemijska. Dr. Bowe preporučuje eksfolijaciju kože hemijskim pilingom na bazi AHA/BHA – onaj koji odgovara vašem tipu kože. Na kraju je potrebno naneti hidratantnu kremu, najbolje onu sa zaštitnim faktorom.

Ne samo da eksfolijacija oslobađa kožu od mrtvih ćelija, već može poboljšati teksturu kože i pomoći drugim sastojcima da se efikasno apsorbuju u barijeru kože. Takođe, pomaže u održavanju vlažnosti kože, može da ujednači ten i teksturu kože i da otpuši bore.

Ukoliko imate osetljivu kožu ovoj metodi treba da pristupite pažljivo, najbolje je da se posavetujete sa svojim dermatologom.

DRUGA NOĆ: RETINOL

Kako dr. Bowe savetuje, noć započinjete čišćenjem kože, zatim nanosite manju količinu kreme sa retinolom i ostavite da deluje preko noći.

Retinol je vrhunski aktivni sastojak protiv starenja, koji tretira staračke pege, bore, fine linije i gubitak čvrstoće kože i sjaja.

TREĆA I ČETVRTA NOĆ: HIDRIRAJTE I ODMORITE KOŽU

Što se tiče poslednje dve noći dr. Bowe naglašava da je potrebno potpuno da se posvetite hidrataciji i oporavku kože, što znači nema korišćenje aktivnih sastojaka.

Dajte svojoj koži da odmori.

  • Ukoliko imate suvu kožu koristite intenzivnu hranljivu hidratantnu kremu.
  • Za one sa masnom kožom bi trebalo da koriste laganiju kremu.
  • Za osetljivu kožu preporučljivo je koristiti proizvode sa umirujućim efektom.

Ako osećate da je vašoj koži potrebna dodatna hidratacija, dr.Bowe preporučuje da nanesete serum sa hijaluronskom kiselinom.

KOJI SU RIZICI “SKIN CYCLIN” METODE?

Osobe sa osetljivom kožom i kožom sklonom ekcemima jednostavno neće moći da tolerišu dva aktivna sastojka u jednoj nedelji. Ako spadate u jednu od ovih kategorija, dr. Bowe predlaže da započnete metodu sa sam jednim aktivnim sastojkom tokom nekoliko nedelja, a zatim dodate drugi aktivni sastojak kada vaša koža krene da toleriše prvi.

Dodavanjem bilo kog novog sastojka vašoj rutini može izazvati neprijatne reakcije na koži. Takođe i sam retinol može biti jak, može izazvati početnu upalu ili iritaciju. Čišćenje se može desiti tokom prvih osam dana nakon uvođenja novog proizvoda ili rutine, ali će se vaša koža na kraju prilagoditi.

Znati koji sastojci će vam najbolje odgovarati zavisi od vašeg tipa kože. Ukoliko niste sigurni da li je “skin cycling” metoda za vas, najbolje je da se posavetujete sa vašim dermatologom jer je koža svake osobe drugačija.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.