EVO ŠTA TREBA DA ZNATE O SPF KREMAMA
EVO ŠTA TREBA DA ZNATE O SPF KREMAMA
Foto: Moose Photos I pexels.com

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O SPF KREMAMA

SPF krema je proizvod koji treba da bude obavezan u našoj svakodnevnoj beauty rutini, pogotovo ako smo skloni flekama od sunca i starenju kože. Svakodnevna primena SPF kreme zapravo sprečava pojavu bora i vidljive znakove starenja što je čini najbljom anti – age proizvodom.

Kreme sa zaštitnim faktorom (Sun Protection Factor) je nešto što mnogi koriste samo 15 – ak dana na letovanju. Međutim, ovo je greška, SPF kreme treba nanositi na lice TOKOM CELE GODINE, jer UV zračenja ima tokom cele godine. Male količine UV zraka su neophodne za reprodukciju vitamina D, ali PREKOMERNA IZLOŽENOST može imati akutne i hronične zdravstvene efekte na kožu, oči i imuni sistem.

Sunčevo zračenje predstavlja širok spektar elektromagnetnog zračenja, a najveći dermatološki efekat je izazvan UV zračenjem (UVA i UVB) dok su ostala zadržana u ozonskom omotaču kao zaštitnom sloju zemlje. Izlaganje UV zracima je glavni faktor oštećenja kože, preranog starenja I drugih promena na koži.

UV zračenje dovodi do mutacije ćelija na koži, a sunčeva toplota isušuje nezaštićene delove kože uništavajući prirodne mehanizme za hidrataciju. Zato je veoma važno da SPF kreme za lice koristite tokom cele godine.

Dermatolozi savetuju da se svakodnevno nanosi krema sa SPF zaštitom od barem 30 ili više. SPF kreme deluju tako što štite kožu od štetnog sunčevog zračenja, filtrirajući ultravioletno zračenje I delujući na oštećenja kože. SPF kreme treba nanositi 365 dana godišnje jer sunce može oštetiti kožu I kada je dan oblačan I kišovit.

Takođe, dermatolozi savetuju da je uz dnevne aktivnosti u gradu, ukoliko niste ceo dan na suncu, dovoljan SPF 30, ali ukoliko ste veoma svetli I provodite dosta vremena na suncu, treba da koristite SPF 50.

SPF kreme mogu da imaju hemijske ili fizičke filtere koji blokiraju sunčevo zračenje, ali je veoma važno da poseduju zaštitu od UVA I UVB zraka. Nanosite kremu u većoj količini na lice, vrat I dekolte I za tu regiju vam je dovoljno oko 2 ml kreme. Nanesite kremu I umasirajte je nežnim pokretima, nakon toga obavezno sačekajte da lepo upije pre šminkanja.

SPF kremu treba da birate prema tipu kože, pa će masnoj koži najbolje odgovarati gel ili fluid SPF krema, suvoj koži kremasta, dok će kombinovanoj odgovarati gel krema. Kreme treba da budu lagane koje sadrže SPF zaštitu I koje neće opteretiti lice I začepiti pore. SPF kremu nanosite na kraju vase beauty rutine, jer ukoliko nanesete nešto preko, možete ublažiti njeno dejstvo.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.