Epilacija IPL metodom ili fotoepilacija je najsavremenija metoda uklanjanja dlačica
Epilacija IPL metodom ili fotoepilacija je najsavremenija metoda uklanjanja dlačica
Foto: yeniben.com

Sve što treba da znate o trajnoj EPILACIJI IPL METODOM

Epilacija IPL metodom ili fotoepilacija je najsavremenija metoda uklanjanja dlačica. Primena ove metode je poznata već neko vreme i pored uklanjanja dlaka njime se rešavaju problemi bora, staračkih fleka, proširenih pora i kapilara.

Fotoepilacija je revolucionarna metoda trajnog otklanjanja dlaka koja se zasniva na IPL tehnologiji – pulsirajućoj svetlosti visokog intenziteta (Intense pulsed light).

IPL za otklanjanje dlačica putem ksenonskih “blic” lampi emituje talase kratkih impulsa, pri čemu su oni različitih talasnih dužina – od 400 do 1.200 nm. Zahvaljujući tome omogućeno je prilagođavanje tretmana svakom tipu kože, boji i debljini dlake, stepenu maljavosti…

Svetlost širokog spektra ciljano deluje na površinu kože kako bi prodrla do folikula dlake, u tom delu se odigrava selektivna fototermoliza. Tačnije, svetlosna energija se pretvara u toplotnu koja oštećuje folikul i dovodi do značajnog usporavanja rasta dlačica, kao i njegovog zaustavljanja na određeno vreme.

Kako dlačice na telu imaju svoj ciklus rasta, potrebno je tretirati ih u odgovarajućem periodu. Nije svaka dlačica u istoj fazi ciklusa u istom trenutku, pa je zbog toga potrebno ponavljati tretman IPL aparaatom u određenim vremenskim razmacima, a periodi između dva tretmana vremenom postaje sve duži.

S obzirom da svetlost prodire do tačno određene dubine ne dolazi do oštećenja tkiva, samim tim, ne postoji rizik od štetnih posledica bilo koje vrste.

Epilacija IPL metodom ili fotoepilacija je najsavremenija metoda uklanjanja dlačica
Foto: ideamakeup.it

IPL UREĐAJI

Trenutno, na tržištu postoji ogromna ponuda IPL uređaja koji se mogu koristiti za kućno korišćenje. Korišćenjem IPL uređaja nećete trajno odstraniti dlačice. Kada krenete sa korišćenjem IPL uređaja, vaše dlačice će se nakon nekoliko tretmana prorediti, a one koje ostanu biće svetlije. Važno je da tretman redovno ponavljate svakih nekoliko meseci kako vam se s vremenom dlačice ne bi vratile.

Nisu svi IPL uređaji isti i iz tog razloga pre kupovine morate da odlučite za koja područja na telu želite da ga koristite:

  • Neki uređaji su više pogodni za lice, drugi su specijalizovani za uklanjanje dlačica na telu, dok su treći prilagodljivi I za lice I za telo. Takođe, obrtite pažnju na veličinu otvora na uređaju jer veći otvvor je pokriva veće područje što je nepraktično ukoliko želite da uklonite dlačice na osetljivim delovima tela poput prepona.
  • Kada je u pitanju postavljanje intenziteta svetla, najslabije koristite na osetljivim delovima tela, na ostatku tela koristite pojačani intenzitet svetla. Postoji mogućnost i sigurnosnog podešavanja.
  • IPL uređaji mogu biti bežični i na žicu. Bežični su praktičniji, ali morate voditi računa da je uređaj napunjen pre upotrebe. Kod žičanog uređaja gledajte da žica bude što duža kako bi je lakše koristili.

PREDNOSTI EPILACIJE IPL METODOM

  • Ređi tretmani i dug period glatke kože
  • Nema uraslih dlačica
  • Dlačice su slabije i ređe

ŠTA TREBA DA ZNATE PRE UPOTREBE IPL UREĐAJA

Uklanjanje dlačica IPL metodom najbolje je primeniti kada na površini kože nema dlačica. Za uklanjanje dlačica možte koristiti svoju omiljenu metodu: brijanje ili neku vrstu depilacije koja dlačice uklanja iz korena. Međutim, mnogi preporučuju brijanje jer će svetlosni talasi bolje delovati na dlaku koja se nalazi ispod površine kože.

Takođe, kada planirate uklanjanje dlačica trebalo bi izbegavati i sunčanje jer izlaganje suncu dovodi do potamljenja kože što može uticati na efekat ove metode. Intenzivno izlaganje suncu se ne preporučuje dve nedelje pre tretmana. Pored sunčanja ne preporučuje se ni upotreba solarijuma ni sličnih metoda potamljivanja kože.

Najbolje vreme za početak tretmana je jesen, odnosno zima jer će do leta većina dlačica koje tretirate biti uspavana i koža će vam biti glatka i lepa.

Obratite pažnju da na kožu koja je oštećena, crvena i ima opekotine od sunca ili je pod infekcijom ne upotrebljavate ovaj uređaj. Takođe, IPL uređaj ne treba koristiti na mladežima i pegicama, tetovažama ili u njihovoj blizini jer u njima ima više melanina, pa ova svetlost može dovesti do oštećenja kože.

Treba napomenuti da većina IPL aparata poseduju aplikaciju za praćenje celokupnog procesa. To je vaš lični instruktor koji vam pomaže da ispravno koristite aparat kako biste ostvarili dugotrajne rezultate. Aplikacija pomaže da napravite presonalizovani raspored tretmana po delovima tela sa savetima tokom svakog tretmana. Aplikacija je besplatna.

Izvor: fotoepilacija.rs

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.