TIPOVI KOŽE I NEGA

Za pravilnu negu vase kože veoma je bitno da znate kakav tip kože vi imate. Svaki tip kože zahteva drugačiju negu. Koji je vaš TIP KOŽE I kako je PRAVILNO NEGOVATI, saznajte u nastavku.

Masna koža

Masna koža je čvrsta i debela sa vidljivim porama, sporije stari, a bore se kasnije pojavljuju. Nastaje usled prenaglašenog delovanja lojnih žlezda. Osobe sa masnom kožom imaju proširene pore pa im je lice podložnije za stvaranje mitisera zbog žlezdi koje stvaraju masnoću.

Kako bi masnu kožu negovalni pravilno potrebno je da koristite sredstvo za čišćenje lica koje su specijalno napravljene za masnu kožu, koristite kreme bez ulja i blage sapune. Za masnu kožu je veoma bino da je redovno hidrirate i jednonedeljni piling je obavezan.

Pivski kvasac je za masnu kožu odličan. Jedanu kockicu pivskog kvasca pomešajte sa malo vode (2 kašike) i promešajte da dobijete glatku masu. Ovu masku nanesite na najproblematičnija mesta.

Normalna koža

Normalna koža nije ni mnogo suva ni mnogo masna, idealno je vlažna i ima blago ružičastu boju. Osobe sa normalnom kožom imaju dobru cirkulaciju. Koža je na dodir glatka i pore su jedva vidljive. Posle vaše 30. godine prelazi u suvu kožu.

Za negu normalne kože, dermatolozi preporučuju izbegavanje jakih sapuna. Mlaka voda i bebi sapuni sa odlična kombinacija. Koristite blaža sredstva i hidratantnu kremu za vaš tip kože.

Suva koža

Suva koža je nežna, tanka, brže stari i na njoj se ranije pojavljuju bore. Ponekad dolazi i do perutanja kod takvog tipa kože, a zbog nedostatka zaštite (zaštitnog sloja masti), teže podnosi temperaturne promene. S obzirom na to da je tanka, vidljiviji su kapilari koji su skloni pucanju. S druge strane, na suvoj koži ređe se pojavljuju bubuljice, ali lako puca i može biti gruba na dodir.

Suvu kožu je važno tretirati kremama koje hidriraju lice i treba obratiti pažnju na to da sredstva za čišćenje ne sadrže alkohol. ovakvu kožu nije jednostavno negovati i nikako ne bi trebalo da radite nešto na svoju ruku. Pojava perutanja, svrab i pucanje kože je znak da nešto nije u redu i tada se treba obratiti dermatologu. Za suvu kožu je doboro koristiti prirodna ulja kao što je maslinovo, u tankom sloju.

Mešovita koža

Mešovita koža poznata je po T zoni – čelo, nos i brada su masni, dok su obrazi, predeo oko očiju i na vratu suvi. Ovakav tip kože je najčešći i naginje ka masnoj, pa je nega slična masnom tipu kože.

Takvu kožu potrebno je ponekad tretirati različitim kremama i tonicima, jer ona na različitim delovima lica zahteva drugačiju hidrataciju. Mešovitu kožu treba redovno čistiti, hidrirati, raditi redovan piling i malo vise posvetiti pažnju T zoni.

Osetljiva koža

Osetljiva koža je tanka, sa malim porama i lako se iritira. Ukoliko vam se koža lako upali od sunca ili nekih kozmetičkih proizvoda i ako vam je koža crvenkasta najverovatnije je da imate osetljivu kožu.

Kada je nega u pitanju, veoma je važno da koristite preparate namenjene baš za nju. Kreme sa zaštitnim faktorom su obavezne. Takođe, budite oprezni pri odabiru šminke, jer može sadržati jednu supstancu koja vašoj koži ne odgovara i tako izazvati crvenilo i nepravilnosti. Koristite blage proizvode bez mirisa.

Kada je nega kože u pitanju, veoma je bitno da uspostavite pravu zaštitu i balans. Koristite proizvode namenjene vašem tipu kože i koji god problem da uočite, posavetujte se sa svojim dermatologom!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.