5 NAJZDRAVIJIH SEMENKI KOJE MORATE DA UVRSTITE U SVOJU ISHRANU

SEMENKE su sitni plodovi koji su bogati vitaminima, mineralima i svim važnim esencijalnim nutrijentima koji su nam neophodni za ispravno funkcionisanje i zdravlje organizma. Predstavljamo vam 5 NAJZDRAVIJIH SEMENKI koje bi baš zbog tih aduta trebalo da uvrstite u svoju ishranu.

#1 CHIA SEMENKE

Chia semenke se danas smatraju super hranom. Ove semenke sadrže 20% proteina, 20% omega 3 masnih kiselina, 8 vrsta amino kiselina, vitamine A, B, C,E i D, gvoždja, kalijuma, kalcijuma. Nutricionisti preporučuju otprilike jednu kašiku dnevno I da pritom pijete dosta vode jer su bogate vlaknima. Chia semenke možete da dodate u salate, testa, žitarice, odnosno u gotovo svaku hranu koju jedete.

Sve o CHIA semenkama možete pogledati na OVOM linku!

#2 LANENE SEMENKE

Seme lana je bogat vitaminima, mineralima poput gvoždja, kalcijuma, fosfora i natrijuma, vlaknima i omega 3 masnim kiselinama. Čisti organizam od toksina, reguliše apetit I odličan je za mršavljenje. Odličnog je ukusa I možete ih dodati u zobenu kašu, salate ili palačinke.

#3 KINOA

Kinoa ima visoku hranljivu vrednost, bogata je vitaminima I mineralima I može veoma pozitivno da utiče na naše zdravlje. Po mišljenju mnogih nutricionista kinoa sadrži sve zdravo što je potrebno našem organizmu.

Kinoa se često koristi kao sastojak u raznim salatama, supama ili čorbama. Može da zameni standardne priloge kao što su krompir, riža ili testenina. Isto tako može poslužiti umesto brašna za pripremu hleba, peciva ili kolača.

Sve o KINOA žitarici možete pogledati na OVOM linku!

#4 SEME BUNDEVE

Pored toga što je jedna od omiljenih grickalica, seme bundeve je I veoma zdravo. Sadrže jako mnogo kvalitetnih sastojaka koje su potrebne našem organizmu, poput kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, gvožđa, cinka I vitamin K. Takođe, obiluje omega 3 masnim kiselinama, proteinima, vlaknima, manganom I fosforom. Odlične su za fizičko, ali I psihičko zdravlje.

Seme bundeve se mogu jesti I sirove I pečene. Mogu da budu I odličan dodatak salatama, sosevima ili supama.

#5 SEME SUNCOKRETA

Seme suncokreta je takođe veoma zdravo i ukusno seme. Samo šaka semena može da vam pruži mnogo hranljivih materija i poboljšati vaše zdravlje. Jedna je od najzdravijih grickalica i odličan su dodatak ishrani.

Prethodni artikal
JOGOOD TORTA SA JAGODAMA

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Pogledaj još
Sve prednosti kokosovog ulja
SVE PREDNOSTI KOKOSOVOG ULJA