Sve što treba da znate o intoleranciji na hranu i alergiji na hranu
Sve što treba da znate o intoleranciji na hranu i alergiji na hranu
Foto: pexels.com/@olly

ALERGIJA I INTOLERANCIJA NA HRANU: Šta treba da znate i koji su simptomi

Intolerancija na hranu i alergija je neželjena reakcija na određene namirnice koje ishranom unosimo u organizam. Ova dva termina se razlikuju i sama dijagnoza i lečenje se umnogome razlikuju. Intolerancija uzrokuje reakciju u digestivnom sistemu, dok alergija na hranu izaziva odgovor imunološkog sistema.

Naime, može biti teško razlikovati intoleranciju na hranu i alergiju na hranu, pa je važno razgovarati sa svojim lekarom ukoliko imate bilo koje reakcije na hranu.

Dobra stvar je da danas postoje testovi na intoleranciju i alergiju i lako su dostupni. Istraživanja kažu da svega 2% populacije ima alergiju na hranu, dok se procenjuje da 35% ima intoleranciju na hranu.

ŠTA JE INTOLERANCIJA NA HRANU I KOJI SU SIMPTOMI?

Kada svaki put nakon unosa određenih namirnica iz svakodnevne ishrane imate neke tegobe je intolerancija na hranu. Poteškoće u varenju određene hrane, reakcije na hemikalije u hrani ili piću kao što je kofein neki su od primera intolerancije na hranu.

Kada imate intoleranciju na hranu, simptomi obično počinju u roku od nekoliko sati nakom konzumiranja hrane koja vam ne odgovara. Intolerancija na hranu se dešava kada telo ne može pravilno da razgradi određenu hranu ili sastojak u njoj. Simptomi mogu biti nezgodni, neprijatni, ali nisu opasni po život.

Uobičajeni simptomi uključuju:

  • Glavobolje
  • Umor
  • Mučnina
  • Bol u stomaku
  • Gorušica
  • Dijareja
  • Gas i nadimanje
  • Osipi
  • Abdominalni bol
  • Curenje iz nosa
  • Refluks

Proizvodi koji nejčešće dovode do inteolerancije: mlečni proizvodi, gluten, salicilati (nalaze se u širokom rasponu namirnica, uključujući voće, povrće, čajeve, kafu, začine, orahe i med), amini (nalaze se u velikom broju namirnica), FODMAP –ovi (skup ugljenih hidrata kratkog lanca koji se prirodno nalaze u mnogim namirnicama), sulfiti (hemikalije koje se koriste kao konzervansi u hrani I piću), fruktoza.

ŠTA JE ALERGIJA NA HRANU I KOJI SU SIMPTOMI?

Alegija (preosetljivost) je preterana reakcija imunog sistema na određenu supstancu – alergen. Naime, imunolozi objašnjavaju da imuni sistem identifikuje i uništava štetne viruse i bakterije u organizmu. Kada čovek ima alergiju, imuni sistem greškom identifikuje protein krane kao da je štetan i kontakt sa tim proteinom izaziva alergijsku reakciju.

Prvi simptomi alergije se mogu javiti u intervalu od jedne sekunde do dva sata, ali se mogu ispoljiti i kasnije, reakcija  može biti dovoljno jaka da ugrozi život.

Uobičajeni simptomi uključuju:

  • Osip na koži i svrab
  • Svrab u grlu, durenje iz nosa
  • Mučnina
  • Oticanje
  • Otežano disanje
  • Bolovi u trbuhu
  • Povraćanje, proliv
  • Anafilaktički šok (u težim slučajevima)

Proizvodi koji nejčešće dovode do alergije: kikiriki, jaja , mleko, riba, školjke, soja, pšenica. Najbolji tretman za alergiju na hranu je izbegavanje namirnice koja je izaziva.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.