Sve što treba da znate o biljci BRAMI BAKOPA
Sve što treba da znate o biljci BRAMI BAKOPA
Foto: en.m.wikipedia.org

BRAMI BAKOPA ~ LEKOVITA SVOJSTVA I UPOTREBA

Bacopa monnieri ili brami je biljka koja se u Ajurvedi koristi u različite svrhe. Ova biljka sadrži jedinstvene bioaktivne komponente koje izuzetno povoljno deluju na mozak i na nerve.

Bakopa spada u biljke čija je opšta osobina da povećava otpornost na stres tako što organizam dovodi u stanje homeostaze. Homeostaza inače održava stabilnost organizma. Takođe, bakopa uravnotežuje nivo kortizola odnosno hormona stresa i tako štiti organizam od štetnih posledica koji višak kortizola može da izazove.

Bakopa je poznata i kao „tonik za mozak“ koji ima sposobnost da reguliše i poboljša učenje, raspoloženje, pamćenje, koncentraciju, apetit i još mnoge druge. Povećava intelektualne sposobnosti učenja, memoriju i mentalnu snagu.

Svakodnevno konzumiranje ove magične biljke dovodi do poboljšanja dotoka krvi u mozak, podstiče stvaranje novih nervnih ćelija, kao i rast završetaka nervnih ćelija.

Bakopa je veoma moćan antioksidans i uvrđeno je da smanjuje simptome depresije i anksioznosti. Takođe, istraživanja su pokazala da je veoma efikasan i kod sidroma hiperaktivnosti.

Ova biljka čuva pamćenje. Naime, svi lekovi iz grupe antiholinergika koji se inače koriste za lečenje vrtoglavice, hroničnih plućnih bolesti i slično, mogu da oštete pamćenje, a bakopa neutrališe njihov efekat.

Dokazano je da pomaže kod nekoliko neuroloških poremećaja, kao što su Alchajmerova bolest, šizofrenija i epilepsija.

Kod ove biljke je veoma važno to što ima moć da neutrališe toksičnost aluminijuma. Nagomilavanje aluminijuma u mozgu je razlog gubitka pamćenja, a neki od istraživača smatraju da je to i odgovorno za razvoj Alchajmerove bolesti.

Ne preporučuje se trudnicama jer velike doze mogu prouzrokovati glavobolje. Potpuno je ne toksičan, ali kod povećanih doza može izazvati budno stanje slično jakom kofeinskom delovanju iako ne sadrži kofein.

UPOTREBA

Brami se može konzumirati u vidu ulja, kapsula ili praška. Kod konzumiranja ulja, preporučuje se 2 – 6 kapi na dan, a možete uzeti jednu kap sa medom u nekom čaju. Ulje možete iskoristiti za masažu temena čime ćete stimulisati rad mozga, revitalizovati kožu temena, sprečiti perut, opadanje i cepanje krajeva kose.

Ukoliko koristite prah, potrebno je da ½ čajne kašičice praha rastvorite u 1,5 do 2 dl mlake vode i popiti ujutru na prazan stomak i uveče pred spavanje. Takođe, možete rastvoriti i u mleku.

Pored toga što je BAKOPA budući magični lek za mnoge neurološke probleme, on je i pre svega nutritivna podrška zdravlju nervnog sistema.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.