ČAJ OD ZOVE ~ DEJSTVO I PRIPREMA

ZOVA je poznata kao lekovite biljka. Zova je listopadni žbun koje je poreklom iz Evrope, jugozapadne Azije i iz zapadnog dela severne Amerike. Ova biljka proizvodi tamne purpurno – crne klastere bobica.

Bobice treba jesti samo kada su zrele i ne treba konzumirati nijedan deo biljke osim cvetova. Postoji više od 25 vrsta. Jakog je mirisa, a ukusa sluzavog i sladunjavog, kasnije malo draži grlu.

Aktivni sastojci su antirhinin, kalijum, nitrat, sambunifrin i prirodni šećeri. Takodje, sadrži i vitamine A, B, C  i veliki deo aminokiselina.

Zova pojačava znojenje organizma i ublažava kašalj. Leči grip, pomaže kod glavobolje, bolova u mišićima, sprečavanje upala  i jačanje imuniteta.

Do sada, studije su pokazale da konzumiranje čaja od zove može ublažiti simptome gripa i ubrzati oporavak, i nije zabeležen nijedan neželjeni efekat.

Zova se najčešće konzumira u obliku soka ili čaja. Cvet zove se često kombinuje sa cvetom lipe.

Priprema čaja od zove

Čajnik napunite vodom istavite da se kuva. Nakon toga dodajte 1 kašićicu osušenih cvetova i bobica u šolju za čaj i prelijte kipućom vodom. Ostavite da odstoji 10 minuta i procedite. Čaj pijte dok je topao.

Sledeći artikal
SLANE GOMBOCE SA MESOM

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Pogledaj još
Zašto su hladni dani idealni za trčanje
ZAŠTO SU HLADNI DANI IDEALNI ZA TRČANJE?