ZOVA je poznata kao lekovite biljka. Zova je listopadni žbun koje je poreklom iz Evrope, jugozapadne Azije i iz zapadnog dela severne Amerike. Ova biljka proizvodi tamne purpurno – crne klastere bobica.
Bobice treba jesti samo kada su zrele i ne treba konzumirati nijedan deo biljke osim cvetova. Postoji više od 25 vrsta. Jakog je mirisa, a ukusa sluzavog i sladunjavog, kasnije malo draži grlu.
Aktivni sastojci su antirhinin, kalijum, nitrat, sambunifrin i prirodni šećeri. Takođe, sadrži i vitamine A, B, C i veliki deo aminokiselina.
Pročitajte još: ČAJ OD BELOG SLEZA I NJEGOVA UPOTREBA
Zova pojačava znojenje organizma i ublažava kašalj. Leči grip, pomaže kod glavobolje, bolova u mišićima, sprečavanje upala i jačanje imuniteta.
Do sada, studije su pokazale da konzumiranje čaja od zove može ublažiti simptome gripa i ubrzati oporavak, i nije zabeležen nijedan neželjeni efekat.
Zova se najčešće konzumira u obliku soka ili čaja. Cvet zove se često kombinuje sa cvetom lipe.
Priprema čaja od zove
Čajnik napunite vodom istavite da se kuva. Nakon toga dodajte 1 kašićicu osušenih cvetova i bobica u šolju za čaj i prelijte kipućom vodom. Ostavite da odstoji 10 minuta i procedite. Čaj pijte dok je topao.