lekovita svojstva ulja lovora
lekovita svojstva ulja lovora
Foto: @wirestock I freepik.com

ETERIČNO ULJE LOVORA ~ Lekovita svojstva i upotreba

ULJE LOVORA se već vekovima ističe po svojim lekovitim svojtvima. Lišće i plodovi od davnina se primenjuju u narodnoj medicini, kulinarstvu i hortikulturi. Lovor je jedan od omiljenih začina i ukusan dodatak jelima. Listovi lovora se mogu čuvati mesecima.

Ulje se dobija ekstrakcijom kroz destilaciju iz svežih listova lovora. Lovor je bogat mineralima, među kojima su gvožđe, magnezijum bakar, kalcijum i mangan, i svi oni su veoma korisni našem organizmu kako bi pravilno funcionisao. Značajan je izvor vitamina C,A i B kompleksa. Lovor u sebi sadrži folnu kiselinu koja je neophodna za pravilan rad svake ćelije u organizmu.

Ulje lovora leči simptime različitih stanja. Lovor poseduje snažno protivgljivično i analgetsko dejstvo. Ulje lovora je nezamenljiv sastojak u terapiji kod jakih bolova i težih gljivičnih oboljenja. Smatra se jednim od najboljih prirodnih preparata za jačanje i preventivu. Takođe, idealno je rešenje kod virusnih infekcija.

Primarna uloga mu je u lečenju prehlada i reume. Dobra je zamena lekovima za snižavanje temperature i glavobolje. Čuva stomak i jača imunitet. Eteričo ulje lovora jača imunitet i daje zaštitu od upala tokom zime.

Lovorovo ulje možete koristiti i za negu kože i kose. Pomaže tako što hidrira i hrani kožu, usporava nastanak bora i staračkih pega. Imajte na umu da svi preparati na bazi lovorovog ulja za tretman gljivičnih oboljenja kože i noktiju su neprikosnoveni. Često se koristi i za masaže i veoma je delotvoran.

Kako pomaže koži, tako isto i pomaže kod nege kose. Lovorovo ulje za kosu daje odlične rezultate.

KOME SE NE PREPORUČUJE?

Iako je vrlo zdravo, ulje lovora se ne preporučuje trudnicama, dojiljama, bebama i maloj deci. Takođe, česta spoljašnja upotreba, ukoliko se upotrebljava u kontinuitetu 3 nedelje može da dođe do iritacije.

Lovorovo ulje možete naći  u specijalizovanim prodavnicama lekovitog bilja ili putem interneta.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.