Sve što treba da znate o hrono ishrani
Sve što treba da znate o hrono ishrani
Foto: ©Tijanap | Dreamstime.com

HRONO ISHRANA I MRŠAVLJENJE

Hrono ishrana se oslanja na odgovarajuću kombinaciju zdravih namirnica za određeno doba dana. Doba dana predstavlja prirodni ritam određenih hormona i enzima u telu i zato je bitno kada i šta jedemo.

Uz hrono ishranu čovek može da smrša, odnosno da smanji santimetre tamo gde treba, samo to neće ići brzinom kako bi mnogi želeli. Hrono ishrana je postala popularna baš zato što se ne vodi računa o kalorijama, mršavi se postepeno, a kilogrami se ne vraćaju ukoliko se pridržavate ovih pravila.

Svaki čovek treba ujutru da jede masno, u podne kompaktno, posle podne slatko i uveče lagano.

Osnovna pravila hrono ishrane:

Doručak – treba da bude najjači i da sadrži pre svega masti, pa proteine i ugljene hidrate. Najbolji izbor za dobar doručak je tvrd, punomasni sir dopunjen jajima ili suhomesnatim proizvodima, hleb ili pirinač i voće. Telu treba puno energije da bu supešno otpočelo radni dan.

Ručak – treba da bude dobra dopuna doručku, treba da se sastoji od kvalitetnog proteina i povrća (povrće ne treba da preovlađuje). Kombinacija mesa ili masnije ribe sa skrobnim povrćem (može i neskrobno, samo nemojte mešati skrobno i neskrobno) je odličan izbor.

Užina – se jede samo popodne i treba da se sastoji od voća i orašastih plodova ili crna čokolada. Užinu treba uzimate tek kada ogladnite

Večera – treba da bude lagana, manje masna i laka za varenje. Treba da se sastoji od lakih proteina i isključivo neskrobnog povrća. Kombinacija pilećeg belog mesa, ćuretine ili ribe sa neskrobnim povrćem. Uveče izbegavajte šećere, masnoću i skrob.

Jaja i mlečne proizvode ne treba mešati kao i dva različita mlečna proizvoda.

Kod hrono ishrane je bitno da se obroci ne preskaču. Razmak između obroka treba da bude 4 do 6 sati, idealo je 5 sati, a razmak između užine i večere može da bude kraći. Hrana treba da bude što izvornija i manje prerađena.

Uz hrono ishranu se preporučuju intenzivni treninzi, a najbolja je kombinacija brzog i sporog hoda. Treba trenirati preko dana ili ujutru, nikako uveče.

Namirnice koje treba da izbegavate: sve šećere najmanje 2 meseca. Svedite na minimum upotrebu belog brašna i izbegavajte voće sa visokim sadržajem šećera kao što su lubenice, smokve, urme, breskve, nektarine, banane i grožđe. Takođe, nemojte da jedete pasulj, pirinač, grašak i boraniju.

Iz ishrane treba izbaciti: sve vrste slatkiša kao što su keksevi, kolači, čokolade, med i sl.

Mesne prerađevine koje možete jesti su: pileća prsa, pečenica i stišnjena šunka.

Melčne proizvode koristite 3 puta nedeljno, ali mleko treba da isključite iz ishrane.

Možete da pijete dve crne kafe dnevno i to posle doručka i ručka.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.