Blagodeti eteričnih ulja protiv prehlade i gripa
Blagodeti eteričnih ulja protiv prehlade i gripa

ISKORISTITE BLAGODETI ETERIČNIH ULJA PROTIV PREHLADE I GRIPA

Poznati simptomi prehlade i gripa poput  temperature, zapušenog nosa, kijanja ili glavobolje su svima itekako poznati tokom jesenjih i zimskih dana. Tokom bolesti preporučuje se strogo mirovanje, uzimanje dovoljno tečnosti i hrana bogata vitaminima. Pored toga, postoji još jedan način koji nam itekako može pomoći kod prehlade, a to su ETERIČNA ULJA.

Eterična ulja sadrže stotine molekula koje deluju zajedno da ubiju bakterije i viruse. Virusi ne razvijaju otpornost na eterična ulja, jer je svaka serija ulja jedinstvena u zavisnosti od sezone, temperature i drugih faktora.

Eterična ulja možete koristiti na više načina:

INHALACIJOM – u posudu stavite 1 do 2 L vrele vode i stavite par kapi eteričnog ulja. Nagnite se preko posude i stavite preko glave peškir i udišite paru eteričnog ulja 5 minuta. Na ovaj način možete ublažiti tegobe disajnih puteva i pomaže kod iskašljavanja. Inhalaciju ne treba da koristite ako bolujete od astme, infekcija disajnih puteva ili plućnih bolesti, kao i kod dece mlađe od 3 godine.

Kod prehlade i kašlja kombinujte eterična ulja na sledeći način:

5 kapi lavande, 3 kapi eukaliptusa, 3 kapi borovih iglica i 2 kapi majčine dušice;

4 kapi čajevca, 4 kapi borovih iglica i 4 kapi lavande;

3 kapi ruzmarina, 3 kapi eukaliptusa i 6 kapi lavande;

5 kapi lavande, 1 kap majčine dušice i 3 kapi eukaliptusa.

KUPKOM – u punu kadu tople vode (najbolje je da je temperatura vode 38 stepeni Celzijusovih) dovoljno je dodati 5 – 8 kapi eteričnog ulja. Kupka treba da traje 20 – ak minuta. Kupka eteričnim uljima opušta, jača imunitet i poboljšava opšte stanje organizma. Koristite ulja koja nisu iritirajuća za kožu, poput ulja kamilice ili lavande.

U OBLIKU SPREJA ZA GRLO ILI NOS – eterična ulja su prirodni lek za bolove u grlu i otežano gutanje. Birajte formule koje su sigurne za decu i odrasle.

UTRLJAVANJEM ULJA U KOŽU – pomešajte eterično ulje sa nekim baznim uljem poput ulja badema, jojobe i umasirajte na slepoočnice, vrat i čelo.

UZ POMOĆ AROMATERAPIJSKE DIFUZIJE – aromaterapijska difuzija je process raspršivanja eteričnih ulja tako da njihove arome postepeno ispunjavaju proctor u kojem boravite. Ukoliko nemateprofesionalni uređaj za raspršivanje ulja, možete ga napraviti I sami. Nakapajte 3 do 4 kapi eteričnog ulja na platnenu maramicu I stavite je negde u prostoriji. Takođe, možete I da skuvate 2 šolje vode I dodajte 10 kapi eteričnog ulja, ostavite negde u prostoriji. Vodena para će zagrejati ulja I izazvati brzo isparavanje unutar prostorije. Ovo su načini koji ne traju dugo, pa ih morate češće ponavljati.

NAJBOLJA ETERIČNA ULJA PROTIV PREHLADE I GRIPA:

#1 ULJE EUKALIPTUSA – pozitivno deluje protiv virusa I bakterija, podstiče iskašljavanje I posebno je koristan kod lečenja infekcija disajnih puteva.

#2 ULJE ČAJEVACA – pomaže kod poboljšanja imuniteta, ima snažna antivirusna i antibakterijska svojstva I pomaže kod infekcija.

#3 ULJE LIMUNA – odličan je za jačanje imuniteta, ima protivupalno i antibakterijsko dejstvo i eliminiše toksine iz organizma.

#4 ULJE LAVANDE – ima opuštajući I umirujući efekat, pomaže kod glavobolje, infekcije grla, prehlade I kašlja.

#5 ULJE BOROVIH IGLICA – ima antibakterijsko i antigljivično dejstvo. Veoma je koristan , a I najčešće se koristi za inhalaciju respiratornih infekcija I kašlja. Deluje kao anelgetik, pa se može koristiti za ublažavanje bolova u mišićima I zglobovima.

Recept za odličan zimski smoothie
Sledeći artikal
ZIMSKI SMOOTHIE

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.