KURKUMA - najzdravija biljka na svetu
KURKUMA - najzdravija biljka na svetu
Foto: pixabay.com

Jedna od najzdravijih biljki na svetu ~ KURKUMA

Kurkuma je jedna od najlekovitijih i najzdraviih biljki na svetu, često je zovu čudom prirode. Kurkuma je azijsku začin i jarko žute je boje. Pruža toliko širok raspon zdravstvenih prednosti da je jednostavno zapanjujuće.

Efikasno deluje protiv virusa, bakterija i najtežih bolesti. Kurkuma sadrži kurkumin, koji važi za veoma jak antioksidans I odličan prirodni analgetik.  Kurkuma sadrži bitamin B6, B3, folnu kiselinu, kao I minerale kalijum, gvoždje I mangan.

Kurkuma pomaže kod jačanja probave, obnavljanje crevne flore, čišćenje jetre, kod bolova kod menstruacije, kod upala. Stimuliše rad metabolizma. Reguliše krvni pritisak I nivo lošeg holesterola. Redukuje rast novih krvnih sudova u svim tumorima i metastaze.

Dnevna preporučena količina kurkume iznosi od 3 gr do 10 gr (izbrojite direktno uzimanje i dodavanje hrani), s vremenom se još malo može povećati. Dakle, otprilike 1 supena kašika kurkume je preporučeni dnevni unos za odrasle. Za maksimalni učinak trebali biste to uzimati na dnevnoj bazi ili barem tri puta nedeljno.

Starije osobe i deca mlađa od 6 godina trebala bi smanjiti dozu na pola (1/2 supene kašike) jednom nedeljno prvi put, a zatim povećati iznos do doze koja odgovara pojedincu. Ako kurkuma uzrokuje probavne smetnje ili nepoželjne reakcije,  posavetujte se s lekarom.

Pažnja! Nikad nemojte kurkumu uzimati na prazan želudac.

Ako se borite s žučnim kamencem, trebalo bi da se konsultujte sa svojim lekarom pre nego što kurkumu dodate u svoj prehrambeni plan (kurkuma povećava proizvodnju žuči i može da  pogorša vaše stanje)

Nemojte je kombinovati sa lekovima protiv zgrušavanja krvi poput aspirina, ibuprofena ili varfarina (marivarin, martefarin), jer kurkuma, takođe, razređuje krv!!!

Čaj od kurkume:

  • ¼ supene kašike kurkume
  • 1 šoljica tople vode
  • Sok od pola limuna
  • Prstihvat cimeta
  • Malo  meda
  • supena kašika kokosovog ulja

Priprema: 

Nakon što zagrejete vodu, dodajte kurkumu, limunov sok i med, kašiku kokosovog ulja i dobro promešajte. Kurkuma će se spustiti na dno šoljice, tako da i dalje nastavite mešati vodu dok pijete i tako ćete iskoristiti sve prednosti kurkume. Pobrinite se da vodu popijete dok je još topla.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.