KAKVA JE KETO DIJETA I KOJI SU NJENI BENEFITI?
KAKVA JE KETO DIJETA I KOJI SU NJENI BENEFITI?
Foto: Pamela Mcadams - dreamstime.com

KETO DIJETA I NJENI BENEFITI

Keto dijeta je postala itekako popularna jer obogućava brz gubitak viška kilograma i veliko smanjenje šećera u krvi.

KETOGENA DIJETA ili KETO DIJETA podrazumeva minimalni unos ugljenih hidrata I što veći unos zdravih masnoća i proteina. Prilikom smanjenja unosa ugljenih hidrata, telo dovodimo u stanje koje se naziva KETOZA I tada naš organizam efikasno koristi masti kao izvor energije. Inače, naše telo kao izvor energije korsti šećere odnosno ugljene hidrate koji se kasnije u našem telu pretvaraju u glukozu. U fazi ketoze, naše telo će kao izvor energije koristiti masti.

BENEFITI KETO DIJETE

Pored toga što omogućava brz gubitak viška kilograma, masti i protein koje unosima nas čine sitim duže vreme pa sama dijeta nije teška jer nema isrpnog gladovanja. Keto dijeta pomaže kod redukcije nivoa triglicerida i dobrog holesterola, kao i za izgradnju i čivanje mišića što je direktan rezultat povećanog unosa protein. Takođe, može da smanji simptome i posledice Alchajmerove bolesti, preporučuje se kod lečenja raka, utiče na smanjenje posledica Parkinsove bolesti. Pomaže i kod policističnih jajnika.

ŠTA JE DOZVOLJENO JESTI TOKOM KETO DIJETE?

Ono što je važno kod ove dijete jeste da morate biti disciplinovani i u kontinuitetu održavati vašu ishranu. Keto dijeta podrazumeva restriktivan režim koji skoro u potpunosti isključuje ugljene hidrate, dozvoljeno je svega 20 gr dnevno. Ugljeni hidrati se menjaju sa mastima i umerenom količinom proteina. Odnos dnevnog unosa bi trebao da bude: 70% masti, 25% proteina I 5% ugljenih hidrata.

Spisak namirnica koje su dozvoljene u keto dijeti su:

  • Živinsko meso: pileće, guščije, ćureće, fazansko…
  • Crveno meso: slanina, junetina, teletina, svinjetina…
  • Sve vrste ribe: losos, sardina, pastrmka, oslić, som, smuđ, skuša…
  • Plodovi mora: školjke, rakovi, škampi, lignje, o dagnjama i ostrigama vodite računa jer imaju više UH
  • Kokosovo i maslinovo ulje -za prženje najbolje kokosovo, za salate maslinovo
  • Mlečni proizvodi: sirevi – do 100g dnevno, osim mladih koji nisu završili proces fermentacije, pavlaka
  • Svi orašasti plodovi, umereno
  • Povrće – za lakšu orijentaciju, ono koje raste iznad zemlje (rukola, celer, krastavac, kelj, paprika, tikvica, spanać, rotkvica, peršun, brokoli, praziluk, masline…
  • Od voća: avokado, limun i bobicasto voće u umerenoj količini.

ŠTA TREBA IZBEGAVATI?

Treba izbegavati sve namirnice bogate ugljenim hidratima.

  • šećer, zaslađene namirnice (sokovi, torte, sladoled, slatkiši),
  • žitarice i skrob,
  • voće,
  • pasulj i mahunarke,
  • korenasto povrće,
  • nezdrave masti,
  • nisko masni proizvodi,
  • alcohol.

NA ŠTA TREBA OBRATITI PAŽNJU?

Prilikom adaptacije na ovakav način ishrane može doći do povećanog osećaja gladi, manjka energije, problem sa prbavom, spavanjem, čak i pojave mučnine tokom treninga. Iz tog razloga se preporučuje da se sa dijetom krene postepeno kako bi se privikli na nov režim ishrane.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.