Keto dijeta je postala itekako popularna jer obogućava brz gubitak viška kilograma i veliko smanjenje šećera u krvi.
KETOGENA DIJETA ili KETO DIJETA podrazumeva minimalni unos ugljenih hidrata I što veći unos zdravih masnoća i proteina. Prilikom smanjenja unosa ugljenih hidrata, telo dovodimo u stanje koje se naziva KETOZA I tada naš organizam efikasno koristi masti kao izvor energije. Inače, naše telo kao izvor energije korsti šećere odnosno ugljene hidrate koji se kasnije u našem telu pretvaraju u glukozu. U fazi ketoze, naše telo će kao izvor energije koristiti masti.
BENEFITI KETO DIJETE
Pored toga što omogućava brz gubitak viška kilograma, masti i protein koje unosima nas čine sitim duže vreme pa sama dijeta nije teška jer nema isrpnog gladovanja. Keto dijeta pomaže kod redukcije nivoa triglicerida i dobrog holesterola, kao i za izgradnju i čivanje mišića što je direktan rezultat povećanog unosa protein. Takođe, može da smanji simptome i posledice Alchajmerove bolesti, preporučuje se kod lečenja raka, utiče na smanjenje posledica Parkinsove bolesti. Pomaže i kod policističnih jajnika.
ŠTA JE DOZVOLJENO JESTI TOKOM KETO DIJETE?
Ono što je važno kod ove dijete jeste da morate biti disciplinovani i u kontinuitetu održavati vašu ishranu. Keto dijeta podrazumeva restriktivan režim koji skoro u potpunosti isključuje ugljene hidrate, dozvoljeno je svega 20 gr dnevno. Ugljeni hidrati se menjaju sa mastima i umerenom količinom proteina. Odnos dnevnog unosa bi trebao da bude: 70% masti, 25% proteina I 5% ugljenih hidrata.
Pročitajte još: PROTEINSKA DIJETA ZA BRZO MRŠAVLJENJE
Spisak namirnica koje su dozvoljene u keto dijeti su:
- Živinsko meso: pileće, guščije, ćureće, fazansko…
- Crveno meso: slanina, junetina, teletina, svinjetina…
- Sve vrste ribe: losos, sardina, pastrmka, oslić, som, smuđ, skuša…
- Plodovi mora: školjke, rakovi, škampi, lignje, o dagnjama i ostrigama vodite računa jer imaju više UH
- Kokosovo i maslinovo ulje -za prženje najbolje kokosovo, za salate maslinovo
- Mlečni proizvodi: sirevi – do 100g dnevno, osim mladih koji nisu završili proces fermentacije, pavlaka
- Svi orašasti plodovi, umereno
- Povrće – za lakšu orijentaciju, ono koje raste iznad zemlje (rukola, celer, krastavac, kelj, paprika, tikvica, spanać, rotkvica, peršun, brokoli, praziluk, masline…
- Od voća: avokado, limun i bobicasto voće u umerenoj količini.
ŠTA TREBA IZBEGAVATI?
Treba izbegavati sve namirnice bogate ugljenim hidratima.
- šećer, zaslađene namirnice (sokovi, torte, sladoled, slatkiši),
- žitarice i skrob,
- voće,
- pasulj i mahunarke,
- korenasto povrće,
- nezdrave masti,
- nisko masni proizvodi,
- alcohol.
NA ŠTA TREBA OBRATITI PAŽNJU?
Prilikom adaptacije na ovakav način ishrane može doći do povećanog osećaja gladi, manjka energije, problem sa prbavom, spavanjem, čak i pojave mučnine tokom treninga. Iz tog razloga se preporučuje da se sa dijetom krene postepeno kako bi se privikli na nov režim ishrane.