Iako ga najčešće koristimo u prirpemi različitih testa, KVASAC može itekako da bude odlličan saveznik u nezi kože, kose, noktiju i za poboljšanje i unapređenje našeg zdravlja.
ZA KOŽU
Pivski i pekarski kvasac predstavljaju idealan izvor hranljivih materija. Sadrži vitamine C, B i Ppi koji su zaduženi da KOŽU do temelja rehabilituju, dok minerali aktivno hrane kožu i čine je elastičnom i otpornom. Inače, kvasac sadrži 17 vitamina, 16 amino kiselina i 14 minerala kao što su: kalcijum kalijum magnezijum, cink, bakar, fosfor i mangan…
Prija svim tipovima kože i uz pomoć kvasca postaje regenerisana, pa tako i podmlađena, lepša, hidrirana i otpornija na spoljne uticaje. Kvasac ima izrazita antibakterijska svojstva pa se preporučuje u borbi protiv akni. Smiruje upale na koži, regeneriše suvu i oštećenu kožu, pomaže kod mitisera, briše bore i čini kožu mekom i lepom.
Dovoljno je da napravite MASKU OD KVASCA tako što ćete pomešati kvasac sa mlakom vodom. Mešajte dok ne dobijete glatku smesu koju možete naneti na lice i ostaviti da deluje 20 minuta dok se ne osuši, a zatim isperite toplom vodom. Masku uvek pravite od svežih sastojaka i možete je koristiti dva puta nedeljno tokom dva meseca.
U masku možete dodavati sastojke koji će dodatno nahraniti kožu. Ovo su neki od najčešćih prirodnih sastojaka koje možete iskoristiti:
Limun – odličan u borbi protiv bora i pega, ujednačava ten, hrani kožu vitaminom C i preporučuje se kod masne kože.
Med – ima antibakterijska svojstva, dubinski čisti kožu, sprečava upale i uništava slobodne radikale. Idealan za suvo lice i odličan protiv bubuljica.
Jaja – stimulišu proces obnavljanja ćelija, učvršćuju kožu, hrani i hidrira lice.
Maslinovo ulje – sprečava isušivanje i popravlja teksturu kože. Odličan protiv bora, hrani kožu i čini je elastičnom.
Ovas – hrani kožu dok amino kiseline pomažu reprodukciju ćelija. Upija masnoće iz kože i hidrira je.
Zeleni čaj – tonira lice i poboljšava cirkulaciju. Odličan za osetljivu i iritiranu kožu.
Jogurt – ima umirujuće svojstvo i odlično neguje kožu. sadrži antibakterijska i antigljivična svojstva. Odličan je za sve tipove kože.
Za lice je najbolji pekarski kvasac i to svež koji se prodaje u kockicama. Imajte na umu da je rok trajanja svežeg kvasca dve nedelje. Ako koristite kvasac iz kesice vodite računa da bude svetlobraon i ujednačene granulaže.
Pročitajte još: SAVRŠENA MASKA OD KVASCA PROTIV BORA
ZA KOSU
KOSA koje je tretirana kvascem brže raste, postaje jača i otpornija. Kvasac je štiti od pucanja i opada znatno manje. Napravite MASKU ZA KOSU OD KVASCA tako što ćete sadržaj pola kesice kvasca staviti u posudu u koju ćete takođe dodati 2 do 3 kašike tople vode. Ostavite da odstoji pola sata, pa promešajte. Smesu nanesite na kosu, posebno umasirajte u koren dlake. Ostavite da deluje pola sata i nakon toga temeljno isperite toplom vodom.
ZA NOKTE
Zahvaljujući vitaminu B i mineralima kao što su kalcijum, gvožđe, jod i magnezijum kojima jekvasac bogat, NOKTI postaju jači i rastu brže. Dosta su manje sklonu pucanju i listanju. Nokte možete negovati uz pomoć kvasca na dva načina: tako što ćete piti razmućen kvasac u čaši tople vode i to svakodnevno ili iskoristite istu masku za lice, koju ćete naneti i utrljati na nokte, ostaviti da deluje 10 minuta i isprati.
ZA ZDRAVLJE
Suvi pivski kvasac predstavlja riznicu hranljivih sastojaka: belančevina, amino kiselina, ugljenih hidrata, oligoelemenata i naravno vitamina i minerala. Kvasac sadrži i tri važna elementa: glutamin koji pospešuje eliminaciju štetnih materija, selen koji usporava proces starenja i hrom koje je za prevenciju dijabetesa i infarkta.
Zahvaljujući mineralima i oligoelementima koji su neophodni za normalno funkcionisanje svih procesa u organizmu, pivski kvasac je odličan dodatak prirodnoj ishrani. Kvasac pomaže protiv stresa, anemije, osteoporoze i drugih oboljenja. U privskom kvascu su uglavnom složeni šećeri, pa se zato može koristiti i u ishrani dijabetičara.
Takođe, kvasac ima veliku dijetetsku vrednost, pa se koristi u lečenju bakterijskih i gljivičnih infekcija kože, organa za varenje i zapaljenja jetre. Prorodni je regulator holesterola i prirodni antiviotik jer kontroliše bakterije koje bi mogle da budu štetne za organizam, a istovremeno podstiče učinak bakterija korisnih za rad creva.
Možete ga koristiti kao začin, pospite kašičicu kvasca preko cerealija, umešajte ga u supu, pire i drugo jelo, dodajte u jogurt ili u kolač koji pečete. Pored toga, kvasac možete pomešati sa malo tople vode i tako ga piti. Jedna supena kašika dobrog pivskog kvasca zadovoljava dnevne potrebe ljudskog organizma.