Sve što treba da znate o matcha čaju
Sve što treba da znate o matcha čaju
Foto: mirkostoedter I pixabay.com

MATCHA ČAJ KAO ELIKSIR ZDRAVLJA

MATCHA ČAJ je ručno birani i najfinije mrvljen listić zelenog čaja. Gaji se u specifičnim uslovima kako bi se lekovita svojstva maksimalno pojačala. Prilikom branja, odvajaju se samo najzdraviji listovi, očiste se, odstrane sve nepravilnosti i mrve u najsitniji prah.

Jedan je od najtraženojih čajeva, specifičnog je ukusa i poslužuje se uz slatki kolač.

Šolja Matcha čaja je 10 puta zdravija od šolje običnog zelenog čaja. Ima 5 puta više antioksidansa od bilo koje druge namirnice i čak 100 puta više dagocenog antioksidansa EGCG, koji je delotvoran u borbi protiv raka. Pored toga, jedna šolja matcha čaja nam daje veliko količine kalijuma, kalcijuma, vitamina A i C, proteina i gvoždja.

L – teanin koji se nalazi u Matcha čaju utiče na produkciju alfa talasa u mozgu i tako osigurava stanje relaksacije i bistrine našeg uma. Ovaj čaj sadrži kofein koji u kombinaciji sa L –  teaninom povećava nivo energije i izdržljivosti, utiče na koncentraciju i pamćenje.

Ovaj zeleni napitak, gorkog ukusa  jača imunitet i štiti naše telo od štetnih uticaja i infekcija. Ubrzava metabolizam, sagoreva kalorije, efikasan je u borbi protiv holesterola, osnažuje rad srca i ima pozitivan uticaj na vene.

Matcha čaj sadrži najveći nivo polifenola koji je veoma bitan za naše celokupno funkcionisanje. Ovi antioksidanti se bore protiv slobodnih radikala i neutrališu njihov štetni uticaj i štite naš organizam.

Matcha čaj treba da bude uvek sveže pripremljen. Za pripremu ovog čaja vam je potrebno:

  1. kašičica koja služi za merenje (u jednu kafenu kašičicu staje oko 4 gr praha pa to može da vam bude način da procenite količinu),
  2. drvena činija,
  3. mutilica, čaj možete da mešate sa bambusovom metlicom, ali može da posluži najmanja silikonska mutilica koju nadjete ili jedan nastavak za mikser (za šlag) koji koristite za ručno mućenje.

Priprema:

Stavite vodu da kuva, i treba da dodje u stanje samo što ne proključa. Vodu prelijte u činiju gde ste dodali 1 – 2 grama praha. Mešajte dok se ne napravi pena i to što je čvršća pena, čaj je bolji.

Matcha čaj je prema podacima trendova koje odredjuje Google, je veoma popularan. Ljudi širom sveta, pogotovo iz Amerike su oduševljeni matchom.

Naime, ovaj trend je pokrenula glumica Gwyneth Paltrow koja je postavila fotografiju matcha kafe pre godinu dana na svoj Instagram profil.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.