Predstavlja simbol zdravlja, NAR je voćka koju svakako treba da uvrstite u svoj jelovnik
Predstavlja simbol zdravlja, NAR je voćka koju svakako treba da uvrstite u svoj jelovnik
Foto: unsplash.com/@sahandbabali

NAR JAČA IMUNITET I ČUVA SRCE

NAR je voćka poznata kao simbol zdravlja. Podseća na crvenu pomorandžu, a zbog svog blagotvornog dejstva na zdravlje često se koristi u narodno medicini i u kozmetici.

Jestivi delovi ploda sazrevaju u kasnu jesen ili početkom zime. Plod nara je bogat vitaminima, posebno C, A, E i B5, kao i mineralima kalijumom, fosforom i gvožđem.

Antioksidansi koje sadrži, pomažu u sprečavanju prehlade i razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Dokazano je da sok nara ima veće antioksidansno delovanje i uzimanje čaše soka od nara, godinu dana smanjuje se krvni pritisak za oko 21% i značajno pojačava dotok krvi u srce.

Nar ne sadrži puno kalorija, bogat je vlaknima i pomaže u regulisanju telesne težine. 100 gr nara sadrži 83 kcal i 4 gr dijetlnih vlakana.

Semenke nara su bogate vitaminom K i C. Vitamin C pomaže kod jačanja imunološkog sistema, stimulira proizvodnju kolagena i elastina, dok vitamin K čuva kosti i utiče na zgrušavanje krvi.

Ulja semenki i fermentisani sok nara sprečavaju nastanak i razvoj tumornih ćelija. Pomaže kod sprečavanje raznih oboljenja, depresije i pomaže ženama u klimaksu jer pozitivno utiče na nivo hormona.

Nar pomaže kod lečenja posekotina i opekotina. Konzumiranjem ove divne voćkice dobijaju se čvrsti nokti, lepa i zdrava koža i kosa.

Britanski naučnici su dokazali da se svakodnevnim konzumiranjem nara usporava proces starenja.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.