NAR JAČA IMUNITET I ČUVA SRCE

NAR je voćka poznata kao simbol zdravlja. Podseća na crvenu pomorandžu, a zbog svog blagotvornog dejstva na zdravlje često se koristi u narodno medicini i u kozmetici.

Jestivi delovi ploda sazrevaju u kasnu jesen ili početkom zime. Plod nara je bogat vitaminima, posebno C, A, E i B5, kao i mineralima kalijumom, fosforom i gvožđem.

Antioksidansi koje sadrži, pomažu u sprečavanju prehlade i razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Dokazano je da sok nara ima veće antioksidansno delovanje i uzimanje čaše soka od nara, godinu dana smanjuje se krvni pritisak za oko 21% i značajno pojačava dotok krvi u srce.

Nar ne sadrži puno kalorija, bogat je vlaknima i pomaže u regulisanju telesne težine. 100 gr nara sadrži 83 kcal i 4 gr dijetlnih vlakana.

Semenke nara su bogate vitaminom K i C. Vitamin C pomaže kod jačanja imunološkog sistema, stimulira proizvodnju kolagena i elastina, dok vitamin K čuva kosti i utiče na zgrušavanje krvi.

Ulja semenki i fermentisani sok nara sprečavaju nastanak i razvoj tumornih ćelija. Pomaže kod sprečavanje raznih oboljenja, depresije i pomaže ženama u klimaksu jer pozitivno utiče na nivo hormona.

Nar pomaže kod lečenja posekotina i opekotina. Konzumiranjem ove divne voćkice dobijaju se čvrsti nokti, lepa i zdrava koža i kosa.

Britanski naučnici su dokazali da se svakodnevnim konzumiranjem nara usporava proces starenja.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Pogledaj još
Sve prednosti kokosovog ulja
SVE PREDNOSTI KOKOSOVOG ULJA