Evo zašto je dobro kada se znojite
Evo zašto je dobro kada se znojite
Foto: cosmopolitan.in

OTKRIVAMO ZAŠTO JE DOBRO ZNOJITI SE

Pored toga što je znojenje veoma iritantna pojava koja čini kožu lepljivom, uzrokuje neprijatne mirise, znoj je veoma dobar za naše zdravlje. Kako? Saznajte u nastavku.

Znoj reguliše našu telesnu temperaturu. Kada telesna temperatura raste, središnji nervni sistem alarmira znojne žlezde da ispuštaju znoj i na taj način rashlađuje telo. Kada se telo ne bi znojilo, nastupilo bi pregrevanje što bi vremenom dovelo do oštećenja vitalnih organa, čak i smrti.

Istraživanje koje je obavljeno 2011. godine ističe se o da je znojenje najbolja DETOKSIKACIJA organizma. Naime, u znoju izlučenom iz ljudskog organizma pronađene su mnoge otrovne supstance.

U časopisu „Journal of Environmental and Public Health“ je objavljena studija o tome kako je znoj odličan saveznik u prevenciji mnogih bolesti. Studija potvrđuje da se mnogi toksini mogu uspešno izlučiti iz organizma znojenjem. U znoju je pronađena i opasna i veoma toksična hemikalija bisfenol A (BPA), koja se koristi za proizvodnju plastike  i nalazi se u mnogim plastičnim proizvodima koje koristimo svakodnevno.

Znoj u sebi sadrži dermicidin, odnosno prirodni antibiotik koji se aktivira u slanom, blago kiselom znoju i tako ubija mikrobe na koži. Takođe, znojenje pospešuje izlučivanje viška soli iz organizma i sprečava nakupljanje kalcijuma u bubrezima i na taj način se smanjuje mogućnost za stvaranje kamencau bubregu.

Znoj štiti telo od prehlade i gripa – u znoju se nalaze peptidi koji uništavaju loše bakterije, gljivice i viruse. Mnoga istraživanja tvrde da je on izuzetno važan u suzbijanju prehlade i gripa.

Znoj čisti kožu – znoj otvara pore kroz koje se izbacuju prljavštine i masnoće. Zato je veoma bitno da se posle znojenja koža lepo opere, nikako samo da se obriše jer će tako znoj zatvoriti pore i zadržati nečistoću na koži.

Znoj podstiče hormon sreće – potvrđeno je da znojenje pozitivno deluje na naše raspoloženje tako što usled pojačane fizičke aktivnosti i znojenja iz tela se otpušta endorfin (hormon sreće).

Znoj ublažava bol – endorfin koji nas čini srećnijima, deluje kao i prirodni analgetik. Naime, ukoliko se znojite dovoljno vaš mozak će drugačije percipirati bol, tačnije učinije je manje intezivnom.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.