Zdravstvene prednosti i hranljive vrednosti ovsa
Zdravstvene prednosti i hranljive vrednosti ovsa
Foto: Vie Studio I pexels.com

OVAS: Zdravstvene prednosti i hranljive vrednosti

OVAS, poznat i kao zob, je žitarica od celog crna koja se uglavnom uzgaja u Severnoj Americi i Evropi. Spada među najzdravije žitarice koji nudi niz potencijalnih zdravstvenih koristi. Najčešće se konzumira kao ovesena kaša ili se koristi u pecivu, hlebu, musliju i granoli.

Ovo integralno zrno bez glutena je odličan izvor vitamina, minerala, vlakana i antioksidanasa. Zbog svojih brojnih prednosti, poput snižavanja nivoa šećera u krvi i holesterola, ovas je dobio značajnu ulogu kao zdrava hrana.

Primarni tip rastvorljivih vlakana u ovsu je beta – glukan, koji pomaže u usporavanju varenja, povećanju sitosti i suzbijanju apetita. Celi ovas takođe sadrži biljne hemikalije koje se nazivaju fenolna jedinjenja i fitoestrogeni koji deluju kao antioksidansi kako bi smanjili štetne efekte hronične upale koja je povezana sa raznim bolestima kao što su kardiovaskularne bolesti i dijabetes. Fitoestrogeni mogu da posluže kao vrsta prirodne hormonske terapije i takođe su bitni za smanjenje problema kod žena u menopauzi.

NUTRITIVNE VREDNOSTI OVSA – za 1 šolju (81 gram) sirovog ovsa su:

  • Kalorije: 307
  • Voda: 8,7 gr
  • Proteini: 10,7 gr
  • Ugljeni hidrati: 54,8, gr
  • Šećer: 0,8 gr
  • Vlakna: 8,1 gr
  • Masti: 5,3 gr

Ugljeni hidrati u ovsu su uglavnom skrob i vlakna. Ovas sadrži više proteina i masti nego većina drugih žitarica i dobar je izbor beta glukana, jedinstvenog, rastvorljivog vlakna povezanog sa višestrukim zdravstvenim prednostima.

Ovas nudi velike količine mnogih vitamina i minerala kao što su mangan, fosfor, bakar, vitamin B, gvožđe, selen, magnezijum i cink.

Jedini je dijetetski izvor moćnih antioksidanasa zvanih avenantramidi. Takođe, sadrži ferulnu kiselinu I fitinsku kiselinu.

Nekoliko studija pokazuje da ovas može da ojača vaš imuni system I da poboljša vašu sposobnost da se borite protiv virusa, bakterija, parazita i gljivica. S ozirom da ovas spada među najzdravije žitarice na svetu, već danas ga možete dodati u svoju ishranu.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.