Lekovita svojstva crnog kima
Lekovita svojstva crnog kima
Foto: @jcomp I freepik.com

ULJE CRNOG KIMA: lekovita svojstva i upotreba

CRNI KIM (Nigella Sativa) je jedna od najpoznatijih biljaka u istoriji medicine. Naučna istraživanja, započeta pre oko pola veka je došla do neverovatnih saznanja o lekovitim osobinama crnog kima, povoljno deluje na zdravlje organizma u veoma širokom spektru.

Najpoznatiji proizvod crnog kima je ULJE CRNOG KIMA koje se koristi u medicinske svrhe. Ovo ulje zbog tehnolškog postupka dobijanja (hladno ceđenje) i kompleksnog hemijskog sastava zadržava sve lekovite osobine samog semena.

Ulje crnog kima sadrži: omega 3 i omega 6 masne kiseline, kalcijum, gvožđe, fosfor, cink, bakar, vitamine B1, B2 i B3, folnu kiselinu, kao i stearinsku, oleinsku, linoleinsku, miristinsku, palmitinsku i palmitoleinsku kiselinu. Takođe, sadrži i timohinon – fitohemikalija koja se koristi čak i u lečenju epilepsije kod dece.

Kao izuzetan imunomodulator, ulje crnog kima pomaže pri lečenju bolesti koje nastaju kao posledica oslabljenog imunološkog sistema i onih kod kojih je uzrok preterana imunološka reakcija.

Od velikog broja aktivnih sastojaka najdelotvorniji je nigelon, koji opušta mišiće i širi bronhije, i timohinon koji pojačava lučenje žuči, ublažava preveliku kiselost, smanjuje holesterol i pomaže kod probavnih problema.

Naučno je dokazano blagotvorno dejstvo crnog kima i na dermatološke probleme: ekcem, kožne gljivice, akne. Takođe ima antibakterijsko i fungicidno dejstvo, sprecava gojaznost i opadanje kose.

Savremene loše navike u ishrani, zagađena sredina i stres razaraju naš imunološki sistem. Ovo oslabljenje imunitet i dovodi do bolesti poput alergija , ekcema, psorijaze, bronhijalne astme , bronhitisa i problema debelog creva. Ulje crnog kima ima sposobnost da poboljša imuni sistem i pomogne u uništavanju mnogih štetnih mikroba I bolesti.

BOLESTI KOD KOJIH ULJE CRNOG KIMA POMAŽE:  

  • Multipla skleroza i reumatoidni artritis
  • Bronhitis, kašalj, upala pluća, upala sinusa
  • Bolovi u mišićima i zglobovima
  • Stomačne tegobe, bol u želucu i crevima, uništava crevne gljivice, sprečava proliv, čisti jetru i oslobađa nadutosti
  • Pomaže kod nesanice, depresije, anksioznosti…
  • Poboljšava cirkulaciju, smanjuje proširene vene
  • Tretira kožne bolesti – akne, suvu kožu, smanjuje perut, regeneriše kožu i smanjuje bore, a sprečava i opadanje kose
  • Snižava nivo lošeg holesterola i pomaže kod dijabetesa

PRIMENA ULJA CRNOG KIMA:

IMUNITET:

1 kašičica dnevno.

PREHLADA, GRIP i SINUZITIS:

1 kašicica ulja tri puta na dan. Inhalirati nad vrelom vodom u koju je dodata 1 kašicica ulja.

ASTMA, POLENSKA SLERGIJA, KAŠALJ:

Protrljati leđa i grudi uljem crnog kima. Piti po jednu kašicicu posle obroka tri puta dnevno. Inhalirati nad vrelom vodom u koju je dodata jedna kašicica ulja.

GLAVOBOLJA:

Trljati celo i slepoocnice uljem. Piti pola kašicice nakon obroka 3 puta dnevno.

VISOK KRVNI PRITISAK:

Piti jednu kašicicu dnevno rastvorenu u neki topao napitak.

STOMAČNI PROBLEMI:

Piti 1 kašicicu dnevno do nestanka simptoma.

DIJAREJA:

1 kašicica sa jogurtom dva puta dnevno.

NAPOMENA: Osetljivi ljudi mogu osetiti kontraindikacije i u tom slučaju treba da prestanu sa uzimanjem ulja, a trudnice, žene koje doje i deca do 3 godine ne bi trebalo da uzimaju ulje crnog kima.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.