ULJE NOĆURKA JE ODLIČNO ZA ZDRAVLJE I ZA NEGU
ULJE NOĆURKA JE ODLIČNO ZA ZDRAVLJE I ZA NEGU
Foto: sokovi.org

ULJE NOĆURKA ~ ODLIČNO ZA ZDRAVLJE I ZA NEGU

NOĆURAK je dvogodišnja biljka grmolikog oblika koja raste do 150 cm. Naziv noćurak je dobio po tome što se cvetovi otvaraju tek u mraku i ostaju otvoreni celu noć, a pre jutra cvetovi uvenu i već sledeće noći izrastu novi.

ULJE NOĆURKA je veoma bogato esencijalnim masnim kiselinama koje pomažu pri izgradnji staničnih membrana i brojnih hormona. Sadrži dve važne nezasićene masne kiseline: cis – linolensku do 70% i gama – linolensku kiselinu do 15%. Cis – linelonsku kiselinu naš organizam ne može sam da proizvede pa je veoma bitno da je unosimo putem hrane, dok pripradnicu omega 6 masnih kiselina, gama – linolensku kiselinu, naš organizam može da proizvede iz sirovina koje se nalaze u hrani. Gama – linolenska kiselina jača imuni system, reguliše sekreciju i sintezu hormona i štiti ćelije od oštećenja i prevremenog starenja.

Ulje noćurka u sebi ima i alfa – linolensku kiselinu koja hrani mozak, ojačava nerve i štiti celokupan kardiovaskularni sistem i krvne sudove.

Od ostalih sastojaka noćurak sadrži i amino kiseline, kalcijum, magnezijum, kalijum, cink, fosfor, gvožđe i vitamin E.

Ulje noćurka se koristi za snižavanje holesterola, kod dijabetesa svih oblika, kod hiperaktivnosti dece, anksioznosti i straha, u poboljšanju funkcije mozga, slabog rada štitne žlezde, posledice zračenja, angine pectoris, HIV-a, Parkinsove bolesti, leči bolove u želucu i pomaže u lečenju multiple skleroze.

Poseduje antioksidativno delovanje. Sprečava nastanak i delovanje slobodnih radikala koji su najčešći krivci za starenje organizma i nastanak mnogih degenerativnih bolesti.

Ulje noćurka naročito dobro deluje na ŽENSKI ORGANIZAM. Ublažava menstrualne tegove, bolne i neredovne menstruacije. Smanjuje pojavu depresivnih promena u raspoloženjima, depresije, razdražljivost i glavobolje.

Nezasićene masne kiseline poboljšavaju funkciju materice što takođe može pomoći pri začeću.

U menopauzi se može koristiti umesto hormonske terapije.

Ulje noćurka je odlično za KOŽU. Glavni je saveznik u borbi protiv horničnih upalnih bolesti I kožnih tegoba poput psorijaze, ekcema i neurodermatitisa. Istraživanja su pokazala da ulje noćurka može pomoći kod strukturnih I funkcionalnih promena kožnog tkiva povezanih sa starenjem, kao što su crvenilo, tvrdoća i hrapavost.

Olično neguje kožu i usporava proces starenja. Poboljšava opšte stanje kože, ona postaje glatka I elastična. Ulje noćurka uspešno smanjuje bore i podmlađuje je, hidrira suvu kožu, umiruje alergijske reakcije i pomaže kod bržeg zarastanja opekotina i rana.

Takođe, odlično deluje i na KOSU I NOKTE. Sprečava nastanak peruti i gubitka kose. Rešave problem oštećene, ispucale i suve kose. Ulje noćurka je odlično za negu noktiju jer ih hrani i sprečava njihovo pucanje. Jednom nedeljno je dovoljno da natopite vrhove prstiju ovim uljem i ostavite da deluje 10 minuta.

Ulje noćurka možete nabaviti u svim prodavnicama zdrave hrane i apotekama. Može se naći u kapsulama ili kao ulje. Čuvati ga na suvom, hladnom i tamnom mestu.

NEŽELJENA DEJSTVA: u medicinskoj literature opisano je nekoliko neželjenih efekta kao što su: slabo varenje, pojačane mučnine, proliv I jaka glavobolja. Ulje noćurka ne pokazuje nikakvu toksičnost, ali zbog sigurnosti tokom trudnoće treba da se izbegava. Može se koristiti tokom dojenja jer ima 2 osnovne komponente koje se koriste u ishrani kao u majčinom mleku.

Svakako se pre kupovine ili upotrebe posavetujte sa lekarom Ili farmaceutom oko pravilnog doziranja.

Buda i feng shui
Sledeći artikal
BUDA I FENG SHUI

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.