Evo kako da učinite kafu zdravijom
Evo kako da učinite kafu zdravijom
Foto: pixabay.com

ZA SVE LJUBITELJE KAFE: Evo kako da učinite kafu zdravijom

KAFA je jedna od omiljenijih napitaka mnogih ljudi. Ako u ovom tradicionalnom napitku uživate svaki dan, onda se možete i potruditi da ga učinite zdravijim, a u nastavku saznajte i kako.

#1 ODABERITE KVALITETNU KAFU

S obzirom da nisu sve kafe istog kvaliteta, a kvalitet zavisi od obrade i od toga kako je kafa odgajana i pečena. U dosta slučajeva stablo kafe se prska veštačkim pesticidima i drugim hemikalijama iz razloga što mu treba 5 godina da poraste i proizvede 5 kilograma kafe. Iz tog razloga je najbolje da birate ORGANSKU KAFU kvalitetnih brendova.

#2 IZBEGAVAJTE DA KORISTITE VEŠTAČKE ZASLAĐIVAČE

Brojna nova istraživanja povezuju veštačke zaslađivače sa mnogim zdravstvenim problemima. Visoki sadržaj fruktoze u šećeru može da dovede do bolesti kao što su gojaznost ili dijabetes, pa bi bilo poželjo zaslađivače izbegavati. Ukoliko ne možete da konzumirate kafu bez šećera, onda je najbolje da koristite prirodne zaslađivače kao što je STEVIJA. Ovaj biljni prirodni zaslađivač je čak slađeg ukusa od šećera i bez kalorijskog sadržaja.

#3 DODAJTE U KAFU MALO CIMETA ILI KAKAO PRAHA

Cimet i kakao su veoma ukusni i zdravi začini koji se odlično slažu sa aromom kafe. Istraživanja su pokazala da CIMET doprinosi snižavanju nivoa glukoze i holesterola u krvi. Takođe, bogat je antioksidansima, smanjuje faktore rizika od srčanih bolesti i dobar je za krvni pritisak. Kao i cimet, KAKAO je takođe bogat antioskidansima i obezbeđuje mnoge zdravstvene koristi. Odličan je u borbi protiv viška kilograma jer poboljšava mitohondrijalnu biogenezu, smanjuje rizik od srčanih bolesti, štiti nerve i popravlja raspoloženje.

#4 IZBEGAVAJTE ŠLAG

Ono što kafu čini posebnom je baš KOFEIN. On nam daje energiju i pomaže da ostanemo budni i budemo produktivni ceo dan. Konzumiranje kafe kasno u podne može da nam poremeti san iz razloga što je tada potrebno više sati da se kofein eliminiše iz organizma. Najbolje je piti kafu tokom pre podneva, najkasnije do 2 ili 3 sata po podne. Po podne birajte onu bez kofeina ili crni čaj koji sadrži dosta manje kofeina, a dae vam energije.

Šlag je veoma popularan sastojak kafe, ali ne tako dobar. Uglavnom su puni neprirodnih i štetnih sastojaka. Mnogo bolji izbor su prirodne namirnice, kao što je PUNOMASNA PAVLAKA. Ova namirnica može da smanji oticanja stomaka i sadrži manje laktoze zbog čega je lakša za varenje.

Iako je konzumiranje kafe zdravo, svakako ne treba preterivati. Previše kofeina može da dovede do anksioznosti i da poremeti san. Novo istraživanje je pokazalo da je najbolje kozumirati 4 šoljice kafe dnevno.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.