Sve što treba da znate o proso žitarici
Sve što treba da znate o proso žitarici
Foto: heavenlytasty.com

ZAŠTO JE PROSO ŽITARICA U ISHRANI VEOMA KORISNA I ZDRAVA

Žitarice su ona vrsta namirnica koje najbolje snabdevaju naš organizam energijom. Lako se uzgaja, ne zahteva posebna ulaganja, pa otuda verovatno njegova pristupačna cena i povratak na naše stolove.

Proso žitarica ne sadrži gluten, zbog čega se preporučuje u bezglutenskoj ishrani. Odličan je izvor magnezijuma koji poboljšava tonus mišića i nervni sistem.

Bogat je biljnim vlaknima I tako pomaže protiv visokog nivoa holesterola, zatvora, triglicerida i glukoze u krvi.

Sadrži vitamine B grupe, kao što su vitamin B1 koji poboljšava mentalnu aktivnost, utiče na otklanjanje umora i depresije. Folna kiselina – vitamin B9 uspešno sprečava anemiju, poboljšava stanje kože, I preporučuje se tokom trudnoće,  vitamin B6 poboljšava stanje nervnog, imunog i hormonalnog sistema i vitamin B2 ima antioksidativno dejstvo na ćelije.

Proso sadrži i vitamin E, masne kiseline, gvožđe, cink, jod. Takodje, sadrži fosfor, koji je neophodan za formiranje i razvoj kostiju i zuba.

Proso je jedina žitarica koja deluje alkalno u ljudskom organizmu i zbog toga ima lekovito dejstvo kod digestivnih problema. Prema prirodnoj medicini, digestivni sistem utiče na celokupno zdravlje.

Zbog visokog sadržaja salicilne kiseline proso se smatra pravim kozmetičkim preparatom – odlično djeluje na nokte, kožu, kosu i zubnu caklinu.

Proso ima visok glikemijski indeks, čak 70, I iz tog razloga ne bi trebalo često da se konzumira, dok oni koji imaju problem sa šećerom treba posebno da obrate pažnju. Takođe sadrži i goitrogene koji mogu da poremete rad štitaste žlezde.  Ljudi koji imaju problem sa štitnjačom, moraju da obrate pažnju iz razloga što nije dokazano koliko se oni kuvanjem deaktiviraju

Proso je idealna zamena za pirinač, ima delikatan orašast ukus i može se pripremati u slanim i slatkim jelima.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.