Otkrivamo zašto treba da jedete integralne žitarice svaki dan
Otkrivamo zašto treba da jedete integralne žitarice svaki dan
Foto: pexels.com/@suzyhazelwood

ZAŠTO SU INTEGRALNE ŽITARICE VEOMA ZDRAVE

Hraniti se integralnim žitaricama znači jesti cela zrna, bilo u kuvanom ili pečenom obliku. Cela zrna žitarica obliuju važnim mineralima, vitaminima, vlaknima i korisnim mastima koji su veoma bitni za naše zdravlje.

Integralne žitarice u zavisnosti od vrste sadrže od 7 do 14% proteina, minerale kao što su gvožđe, magnezijum, cink, selen, vitamine, folnu kiselinu, belančevine i zavidnu količinu antioksidanasa.

Zbog visokog sadržaja vlakana, ova namirnica može pomoći kod skidanja viška kilograma jer omogućava duži osećaj sitosti, a zahvaljujući ugljenim hidratima dolazi do bržeg sagorevanja kalorija.

Redovnim konzumiranjem celog zrna žitarice smanjuje se rizik od nastanka raznih bolesti, kao što su povišen holesterolu krvi, povišeni krvni pritisak, dijabetes, rak (debelog creva, želuca i prostate).

Nutricionisti savetuju 3 porcije integralnih žitarica dnevno. Danas se najčešće koriste pšenica, kukuruz, pirinač, ječam, raž i proso. Sa integralnim žitaricama imate mogućnost da pripremate široki asortiman jela. Postoji toliko recepata i načina pripreme da ga možete veoma lako uvrstiti u svakodnevnu ishranu.Mogu se naći u prodavnicama zdrave hrane.

PŠENICA – celo zrno pšenice je samo po sebi dovoljno za zdrav opstanak ljudskog organizma. Sadrži 71% ugljenih hidrata, 13% proteina i 2,5% biljnih masti. Od minerala sadrži: gvožđe, cink, kalcijum, kalijum, magnezijum, fosfor, selen, mangan. Pored toga, ova žitarica sadrži folnu i pantotensku kiselinu, kao i niacin, tiamin i piridoksin.

KUKURUZ – obiluje skrobom, kao i proteinima, biljnim vlaknima, ugljenim hidratima, belančevinom, nezasićenim biljnim mastima, folnom kiselinom. Bogat je mineralima kao što su: gvožđe, magnezijum, kalijum, cink, mangan, fosfor. Od vitamina sadrži: A, B1, B5, B12, E, C, K. Ne sadrži gluten.

INTEGRALNI PIRINAČ – izuzetno zdrava namirnica koja daje energiju I jača organizam. Bogat je esencijalnim amino – kiselinama, vlaknima, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, selenom, cinkom, manganom, kao I vitaminima B, E, proteinske I masne kiseline. Ne sadrži gluten.

JEČAM – izuzetno hranljiva žitarica jer obiluje kvalitetnim materijama kao što su: ugljeni hidrati, proteini, vlakna, minerali (gvožđe, kalcijum, kalijum, fosfor) i vitamini (A, B1, B2 i B5). Takođe, sadrži gluten i skrob.

RAŽ – veoma bogata manganom, tiamina, pantotenske kiseline, niacina i riboflavin, kao i vitaminima B kompleksa. Sadrži gluten u malim količinama.

PROSO – bogat izvor proteina, vitamina A i B, a od mineral sadrži: gvožđe, magnezijum i fosfor. Ne sadrži gluten.

Napomena:Nepravilno pripremljena cela zrna žitarica mogu ometati absorpciju određenih minerala u organizmu i otežativarenje. To se sprečava tako što se žitarice potapaju dan pre pripreme konkretnog jela.

Recept za koktel caipirinha
Sledeći artikal
KOKTEL CAIPIRINHA

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.