čaj od lipe
čaj od lipe
Foto: drinkherbaltea.com

ZAŠTO TREBA DA PIJETE ČAJ OD LIPE

Čaj od lipe se od davnina koristi u narodnoj medicini kao lek za opuštanje nervnog sistema, a naročito u slučaju stresa, nervoze, nesanice i anksioznosti. Za sve dobrobiti lipe zaslužna su eterična ulja koja se nalaze u cvetu i imaju sedativno svojstvo.

Čaj od lipe ima veoma blagotvorno dejstvo na žensko telo. Sprečava proces starenja, poboljšava ten i povoljno utiče na kožu. Preporučuje se ženama u menopauzi, a povoljno deluje i u slučaju problema povezanih sa predmenstrualnim tegobama.

Ovaj blagotvoran čaj podstiče znojenje i tako uspesno obara visoke temperature, smanjuje groznicu i drhtavicu. Takođe, pomaže i kod bolesti srca i ima povoljne efekte protiv kardiovaskularnih tegoba, blagotvorno deluju na zakrčenje arterija, ublažavaju simptome proširenih vena i sprečavaju zgrušavanje krvi.

Čaj od lipe deluje kao antiseptik pa se zato i koristi za lečenje gripa i raznih infekcija. Pomaže kod zapušenog nosa, upale grla i kašlja.

Veoma je važno napomenuti da osobe koje koriste lekove za regulaciju krvnog pritiska ne bi trebalo da piju čaj od lpie zbog nuspojava koje može uzrokovati.

Ako ste u drugom stanju, blagi čaj od lipe sa dodatkom meda pijte umereno, nikako nemojte preterivati. Jednostavno, proverite sa svojim lekarom oko doziranja ovog toplog napitka.

Čaj od lipe ima prepoznatljiv i prijatan ukus zahvaljujući aromatičnim uljima koja se nalaze u samom cvetu. Slobodno ga pijte više puta tokom dana, po potrebi ga zasladite medom.

Kako da pripremite čaj od lipe? Jednostavno i lako, a pogledajte u nastavku.

Potrebno vam je:

1 kašičica osušenih cvetova lipa

2 dcl vode

Priprema:

Osušene cvetove lipe prelijte sa kipućom vodom i ostavite da odstoji 10 minuta. Nakon toga procedite i pijte dok je topao.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.