Otkrijte šta majčinu dušicu čini lekovitom i posebnom
Otkrijte šta majčinu dušicu čini lekovitom i posebnom
Foto: Hans I pixabay.com

ZAŠTO TREBA DA PIJETE ČAJ OD MAJČINE DUŠICE

MAJČINA DUŠICA je biljka koja se od davnina koristi kao začin u kulinarstvu, a u narodnoj medicini za ublažavanje mnogih zdravstvenih stanja. Ono što je čini lekovitom i posebnom su njena esencijalna ulja, a glavna supstanca kojoj se pripisuju lekovita svojstva majčine dušice je timol koj ima snažna antiseptička svojstva. Timol pomaže u podizanju omega 3 masnih kiselina u moždanim ćelijama, koje su ključne za naše zdravlje.

Ova biljka nema nijedan štetan sastojak, pa čaj od majčine dušice možete da pijete uvek, u neograničenim količinama.

Majčina dušica ima sposobnost da očisti disajne puteve, umanjuje probleme nastale gomilanjem gasova i deluje umirujuće na nerve. Odličan je izvor vitamina K, C i A, kao i gvožđa, mangana, bakra, cinka, kalcijuma, fosfora, riboflavina. Minerali u majčinoj dušici poboljšavaju funkcionisanje mazga, održavaju zdravlje kostiju i kože. Samo 2 kašičice zadovoljava čak 20% dnevnih potreba za gvožđem. Zahvaljujući vitaminu C koji ima značajnu ulogu u jačanju imuniteta, tako što potpomaže proizvodnju belih krvnih zrnaca što je ključno za jak imuni sistem.

Majčina dušica eliminiše slobodne radikale, opasne nusproizvode ćelijskog metabolizma koji uništavaju zdravlje ćelija i na taj način jača imunitet i smanjuje šanse za nastanak raka.

Eterična ulja koja se nalaze u majčinoj dušici su karvakol, borneol i geraniol, koji zajedno čine ovu biljku izuzetnom protiv bakterija i gljivica. Čaj od majčine dušice ima antiseptičko dejstvo i efikasan je kod kašlja i preporučuje se kao napitak koji pomaže u varenju jer smanjuje nadutost.

Takođe, majčina dušica smanjuje nivo lošeg holesterola, pomaže kod bolova u želucu, utiče i na proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i bolju cirkulaciju.

PRIPREMITE ČAJ OD MAJČINE DUŠICE

Čaj od majčine dušice se priprema od suvog lišća. Uzmite 1 kašičicu suve biljke i prelijte sa 2 dl vrele vode i ostavite da odstoji 30 minuta i procedite. Veoma je bitno da polopite čaj jer majčina dušica ima sastojke koji su lako isparljivi.

Ukus se može opisati kao zemljani zahvaljujući gvožđu, pa je najbolje u čaj dodati malo meda i limuna.

NAPRAVITE KUPKU OD MAJČINE DUŠICE

U kadu sa toplom vodom sipajte oko 100 grama majčine dušice. Ova kupka je odlična i za vaše mališane za zdrav san. Poželjno je da dete u kupki bude oko pola sata pre spavanja.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.