Otkrivamo zašto je čaj od ruzmarina odličan za naše zdravlje
Otkrivamo zašto je čaj od ruzmarina odličan za naše zdravlje
Foto: ©Danhughes I Dreamstime.com

ZAŠTO TREBA DA PIJETE ČAJ OD RUZMARINA

Ruzmarin je uglavnom popularan kao začinska biljka, ali sad se sve češće koristi sve za pripremu čaja. Ruzmarin je veoma dobar antioksidans. Deluje povoljno na kožu, nerve, creva, stomak, organe za disanje, krvne sudove i imuni sistem.

Najvažniji sastojak ruzmarina je etarsko ulje, u čiji sastav ulaze pinen, cineol i kampfor. Lekoviti deo ruzmarina su njegovi listići. Ruzmarin popravlja apetit, malokrvnost kod dece, krepi iscrpljeni organizam, smiruje nervozu i napetosti, otklanja anksioznost i ublažava menstrualne bolove.

Čaj od ruzmarina je izuzetno aromatičan, ukusan i veoma zdrav. Ovaj čaj vam može pomoći kod problema sa želicem, problema sa crevima, ublažava simptome prehlade, ubrzava cirkulaciju i ima analgetsko dejstvo. Koristi se za lečenje nimalo prijatnih i bolnih afti.

Trudnice i dojilje bi pre konzumiranja čaja od ruzmarina svakako trebale da se posavetuju sa lekarom. Takođe, veoma mali broj ljudi kod kojih je prisutna alergijska reakcija na ruzmarin, ne smeju da kozumiraju ovaj čaj.

Priprema čaja od ruzmarina

1 kašičicu osušenog ruzmarina prelijte šoljom vrele vode. Pustite da odstoji 10 minuta, nakon toga dobro procedite i popijte dok je umereno topao.

Kupka od ruzmarina je takođe delotvorna

Najbolje je da nabavite ekstrakt  od ruzmarina koji možete naći kao so za kupanje. Kupka se ne preporučuje uveče da ne poremetite san. Najbolja kupka je u jutarnjim satima.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.