Otkrijte šta otkriva polumesec na vašim noktima
Otkrijte šta otkriva polumesec na vašim noktima
Foto: pexels.com/@minan1398

DA LI ZNATE ŠTA OTKRIVA POLUMESEC NA VAŠIM NOKTIMA?

Ako pogledate svoje nokte, u osnovi vaših noktiju videćete svetliju površinu u obliku polumeseca. Polumesec na noktima se naziva lunula. Lunula je veoma osetljiva i stručnjaci smatraju da njena promena u boji, veličini ili obliku može ukazivati na prisustvo bolesti. To vam može pomoći da primetite problem na vreme i da učinite nešto po tom pitanju.

Manjak ili izostanak lunule mogu da ukazuju na sledeće probleme: 

Lunula na PALCU je povezana sa radom pluća i slezine. Najvidljiviji je od svih i trebalo bi da zauzme makar 25% celog nokta. Kod pušača može biti znatno manji. Ako je nema na palcu, to može da ukaže na prisutnost psiholoških bolesti.

Ako je na KAŽIPRSTU lunula vrlo mala ili je nema uopšte, to može da ukaže na probleme sa crevima, gušteračom i jetrom, ali i sa reproduktivnim organima kod žena.

SREDNJI PRST je povezan sa radom mozga i kardiovaskularnog sistema. Nepostojanje lunule na srednjem prstu ukazuje na probleme sa visokim krvnim pritiskom.

DOMALI PRST je odgovoran za rad reproduktivnih i limfnih sistema. Jedva vidljiva lunula može nagovestiti na problem sa varenjem.

Lunula na MALOM PRSTU bi po pravilu trebala da bude skoro neprimetna ili da je nema. Povezana je sa radom bubrega, tankog creva i srca. Povećana lunula može biti rezultat visokog krvnog pritiska.

ZNAČENJE AKO LUNULA PROMENI BOJU:

  1. Siva lunula ukazuje na veliki umor, poremećaje varenja i moguće teškoće u apsorpciji hranljivih sastojaka.
  2. Bela lunula je zdrava I prirodna, treba da bude nekoliko nijansi svetlija od kože.
  3. Purpurna lunula ukazuje na lošu cirkulaciju i nedostatak kiseonika u organima I tkivima. Često se javlja glavobolja I vrtoglavica.
  4. Ružičasta (crvena) lunula može da ukazuje na nisku fizičku aktivnost i problem sa plućima.
  5. Crna lunula je veoma opasna i po pravilu, ovo je simptom trovanja teškim metalima.

Izvor: brightside.me

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.