Pravilna nega noktiju je neophodna kako iz zdravstvenih, tako i iz kozmetičkih razloga.
Pravilna nega noktiju je neophodna kako iz zdravstvenih, tako i iz kozmetičkih razloga.
Foto: pexels.com/@solodsha

ZAŠTO JE PRAVILNA NEGA NOKTIJU IZUZETNO VAŽNA?

Pravilna nega noktiju je neophodna kako iz zdravstvenih, tako i iz kozmetičkih razloga. Gledajte svoje nokte na rukama i nogama kao na sićušne štitove koji štite vrhove prstiju i nogu, ako vaši nokti nisu zdravi, tkivo ispod njih je podložno infekciji od predmeta koje svakodnevno dodirujete.

Ako želite jake nokte koji mogu da izdrže svaki zadatak tokom dana, onda znate da je pravilna nega noktiju važna. Pre svega, nokti su jedan od najvidljivijih delova vašeg tela. Štaviše, oni su odličan pokazatelj nedostatka u ishrani i mnogih zdravstvenih problema.

BRINITE SE O IZGLEDU NOKTIJU

Generalno, pravilna nega noktiju je važna jer čini da nokti izgledaju privlačno. Lepi nokti čine da izgledate profesionalno i elegantno.

Pravilna nega noktiju je neophodna kako iz zdravstvenih, tako i iz kozmetičkih razloga.
Foto: pexels.com

TRUDITE SE DA VAM NOKTI BUDU JAKI I ČVRSTI

Jaki nokti su zdravi nokti. Ne samo da su slabi i lomljivi nokti ružni, već je i jako bolno kada se lome. Jedan od načina da ojačate nokte je korišćenje ulja. Koristite ulja poput maslonovog, kokosovog, arganovog, ricinusovog i ulje sa vitamin E. Dovoljno je da potopite nokte u ulje oko 10 minuta.

SPREČITE INFEKCIJE

Ukoliko ne perete ruke redovno, ispod noktiju će se nakupljati prljavština, bakterije i klice. Bakterije mogu dovesti do infekcija, pa je jako važno da nokte održavate uredno. Četkajte ispod noktiju i secite nokte redovno kako biste sprečili nakupljanje bakterija.

VLAŽNOST KOŽE JE ISTO BITNA

Zdravi nokti takođe vode do zdrave kože ruku. Kada se pravilno brinete o noktima, čuvate zanoktice i kožu ruke od sušenja. Ulje za zanoktice i kokosovo ulje su deo procesa nege noktiju koji čuvaju vlažnost.

IZBEGAVAJTE URASLE NOKTE

Takođe jedan od razloga zašto je pravilna nega noktiju toliko važna je taj što pomaže u sprečavanju uraslih noktiju. Ovaj problem se češće javlja na noktima na nogama, ali se može desiti da urastu nokti i na rukama. Rezultat je bol, crvenio, a ponekad i infekcija.

Nokte treba seći ravno kako ne bi urastali, održavajte umerenu dužinu noktiju i vodite računa o higijeni. Što se tiče stopala, bitno je da nosite odgovarajuću obuću koja ne steže nogu.

DA BISTE ZAŠTITILI NOKTE OD OŠTEĆENJA SLEDITE OVE SAVETE:

  • Redovno održavajte higijenu ruku
  • Nikada ne koristite grube tretmane za nokte.
  • Nikako ne grizite nokte i ne čupajte zanoktice.
  • Prekomerna upotreba sredstava za uklanjanje laka može dovesti do sušenja i lomljenja noktiju. Minimum jednom nedeljno koristite sredstvo za uklanjanje laka koji ne sadrži aceton.
  • Zdravi nokti treba da budu ujednačeni u teksturi i boji. Ukoliko primetite nešto drugačije na noktima posetite dermatologa.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.