The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Pored toga što je znojenje veoma iritantna pojava koja čini kožu lepljivom, uzrokuje neprijatne mirise, znoj je veoma dobar za naše zdravlje. Kako? Saznajte u nastavku.

Znoj reguliše našu telesnu temperaturu. Kada telesna temperatura raste, središnji nervni sistem alarmira znojne žlezde da ispuštaju znoj i na taj način rashlađuje telo. Kada se telo ne bi znojilo, nastupilo bi pregrevanje što bi vremenom dovelo do oštećenja vitalnih organa, čak i smrti.

Istraživanje koje je obavljeno 2011. godine ističe se o da je znojenje najbolja DETOKSIKACIJA organizma. Naime, u znoju izlučenom iz ljudskog organizma pronađene su mnoge otrovne supstance.

U časopisu „Journal of Environmental and Public Health“ je objavljena studija o tome kako je znoj odličan saveznik u prevenciji mnogih bolesti. Studija potvrđuje da se mnogi toksini mogu uspešno izlučiti iz organizma znojenjem. U znoju je pronađena i opasna i veoma toksična hemikalija bisfenol A (BPA), koja se koristi za proizvodnju plastike i nalazi se u mnogim plastičnim proizvodima koje koristimo svakodnevno.

Znoj u sebi sadrži dermicidin, odnosno prirodni antibiotik koji se aktivira u slanom, blago kiselom znoju i tako ubija mikrobe na koži. Takođe, znojenje pospešuje izlučivanje viška soli iz organizma i sprečava nakupljanje kalcijuma u bubrezima i na taj način se smanjuje mogućnost za stvaranje kamenca u bubregu.

Znoj štiti telo od prehlade i gripa – u znoju se nalaze peptidi koji uništavaju loše bakterije, gljivice i viruse. Mnoga istraživanja tvrde da je on izuzetno važan u suzbijanju prehlade i gripa.

Znoj čisti kožu – znoj otvara pore kroz koje se izbacuju prljavštine i masnoće. Zato je veoma bitno da se posle znojenja koža lepo opere, nikako samo da se obriše jer će tako znoj zatvoriti pore i zadržati nečistoću na koži.

Znoj podstiče hormon sreće – potvrđeno je da znojenje pozitivno deluje na naše raspoloženje tako što usled pojačane fizičke aktivnosti i znojenja iz tela se otpušta endorfin (hormon sreće).

Znoj ublažava bol – endorfin koji nas čini srećnijima, deluje kao i prirodni analgetik. Naime, ukoliko se znojite dovoljno vaš mozak će drugačije percipirati bol, tačnije učinije je manje intezivnom.

 

 

Komentari: