Evo zašto morate da obratite pažnju na rok trajanja vaše šminke
Evo zašto morate da obratite pažnju na rok trajanja vaše šminke
Foto: unsplash.com/@edznorton

BEAUTY SAVET: Evo zašto morate da obratite pažnju na rok trajanja vaše šminke

Ako želite samo najbolje za svoju kožu, morate da vodite računa o tome kako negujete kožu i šta nanosite na nju. Kada je šminka u pitanju, pored toga što treba da birate onu koja odgovara vašem tipu kože, veoma je bitno i da vodite računa o njenom ROKU TRAJANJA.

Na svakom make up proizvodu postoji koji je rok trajanja, tačnije, koliko meseci je proizvod važeći, od trenutka otvaranja. Ovo je veoma važno za dame koje vole često da menjaju proizvode, koje se ne zadržavaju na jednom makeup proizvodu dugo, pa mu se nakon nekog vremena vrate ili one dame koje omiljeni makeup proizvod čuvaju samo za posebne prilike. Ukoliko ne možete pamtiti kada ste otvorili neki makeup proizvod, zapišite negde kako bi kasnije znale koliko je vremena prošlo od otvaranja.

Može da se desi da na nekom makeup proizvodu nema označen rok trajanja, pa je svakako bitno da ipak znate kada određene proizvode više ne možete koristiti.

KOJI SU RIZICI KORIŠĆENJA ŠMINKE KOJEM JE ISTEKAO ROK TRAJANJA?

Stručnjaci savetuju da posebno treba da povedete računa o makeup proizvodima na bazi vode, zbog rizika od bakterijske kontaminacije koja može da dovede do infekcije. Alergijska reakcija ili infekcija su često rezulat ukoliko na lice nanosite šminku kojoj je istekao rok.

Svaki proizvod ima svoj rok upotrebe i to najčešće u sledećem vremenskom razdoblju:

MASKARU možete maksimalno 6 meseci, ali ukoliko je koristite svakodnevno trebalo bi da je zamenite nakon 3 meseca  iz razloga što se na četkici mogu nakupiti bakterije koje vam mogu izazvati iritaciju oka.

PRAŠKASTI PROIZVODI, poput pudera, senki, bronzera ili rumenila imaju rok upotrebe od 24 do 36 meseci. Na peškastim proizvodima se bakterije ne razvijaju, onda kada su neupotrebljivi primetićete da im se promenila struktura.

TEČNI PUDER I KOREKTOR ima rok trajanja do 12 meseci, bitno je da ga čuvate na hladnom I tamnom mestu. Onda kada se uljani sloj odvoji od ostatka pudera znači da je tom puderu došao kraj.

HAJLAJTERI I KREMASTA RUMENILA traju do 12 meseci.

OLOVKE ZA USNE I AJLAJNERI se mogu koristiti do 2 godine, a TEČNI AJLAJNER do 6 meseci.

KARMINE možete koristiti do 12 meseci od trenutka otvaranja. Ukoliko je karminu istekao rok trajanja može itekako oštetiti površinski sloj usana I izazvati crvenilo I iritacije.

SAVET PLUS: kako bi produžile rok trajanja vaše šminke I držale bakterije podalje od vaših makeup proizvoda, veoma je bitno da redovno čistite četkice za šminkanje, da ne delite svoju šminku I da perete ruke pre šminkanja.

Dakle, pravilno korišćenje može produžiti rok trajanja šminke, ali nakon isteka roka je najbolje zameniti je.

RECEPT ZA ENGLESKI KOLAČ
Sledeći artikal
ENGLESKI KOLAČ

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.