Evo zašto je bitno da znamo kakav nam je PODTON KOŽE i kako da ga odredimo
Evo zašto je bitno da znamo kakav nam je PODTON KOŽE i kako da ga odredimo
Foto: hamuesgyemant.hu

BEAUTY SAVET: zašto je bitno da znamo kakav nam je PODTON KOŽE i kako da ga odredimo

Poznavanje tona i podtona svoje kože je od velikog značaja jer vam može pomoći da izgledate sveže i da istaknete ono što je najlepše na vašem licu. Na osnovu podtona kože birate šminku koja vama odgovara najbolje i na taj način ćete izgledati još lepše. Pored šminke, na osnovu podtona vaše kože birate i boju kose i garderobu.

Ton je vaša nijansa tena, svetlija ili tamnija, ono što lako primetimo kada se pogledamo u ogledalo. Sa druge strane, podton predstavlja nivo topline vašeg tena, prema prividnom utisku. Podton se određuje prema boji na koju vuče vaša koža, i tako postoje 3 PODTONA KOŽE:

#1 Topao, vuče na žućkasto ili maslinasto

#2 Hladan, vuče na roze

#3 Neutralan, ne vuče ni na jednu od ove dve nijanse

Postoji nekoliko načina kako da odredite vaš podton kože, a mi vam predstavljamo nekoliko metoda koje preporučuju šminkeri.

#1 Vene na unutrašnjoj strani zgloba šake – ukoliko je boja vaših vena zelena ili maslinasta, vaš podton je topao, ako su plave ili ljubičaste, a koža vam ima ružičasti ton, vaš podton je hladan, a ako ne možete da odredite da li su vene plave ili zelene, a koža ne vuče ni na žuto ni na roze, onda pripadate neutralnom podtonu kože.

#2 Unutrašnja strana usana – ako vam je koža kajsijasta, vaš podton je topao, ako je ružičasta, onda imate hladan podton kože.

#3 Zlatna ili srebrna tkanina – prislonite uz lice zlatnu, pa srebrnu tkaninu i pogledajte koja vam bolje stoji odnosno koja vam ističe lice. Zlatna znači da imate topao podton kože, a srebrna znači da imate hladan podton.

Uglavnom osobe svetlije puti koje lako pocrvene na suncu imaju hladan podton, dok oni koji brže dobijaju boju su toplog podtona. Takođe, osobe sa pepljastim pigmentom u kosi imaju hladan podton, dok oni sa crvenkastim ili žućkastim imaju topao podton.

PRAVI ODABIR ŠMINKE PREMA PODTONU KOŽE

Topao podton kože – birajte pudere i podloge za šminkanje na bazi žute i plave boje. Uglavnom na njima i piše kom tipu tona kože su namenjeni. Da li vam boja odgovara proveravate tako što stavite malo tečne podloge na kožu donje vilice, ispod jagodične kosti. Rumenilo bi trebalo da bude bronzane, narandžaste ili smeđe boje. Kada birate senke za oči, birajte senke sa zlatnim, bronzanim, bakarnim, crvenim i narandžastim nijansama. Najbolje vam pristaju karmini u narandžastoj, crvenoj, bordo ili boje šampanjca.

Hladan podton kože – kod odabira tečnog pudera i podloge birajte onaj koji u osnovi ima plavu ili pink boju. Rumenilo bi trebalo u snovi da ima pink ili rozu nijansu. Ovom tonu kože će najbolje pristajati plave, boje šljive, pink, sive ili srebrne senke za oči. Najbolje odgovaraju karmini koji u osnovi imaju rozu i ljubičastu boju.

Neutralan podton kože – ovaj ton kože imaju sreće zato što vam odgovara većina nijasi senki, rumenila i karmina. Prilikom odabira pudera pronađite nijansu koja ne vuče previše na jednu od roze ili žute, zato što neutranlni podton imaju podjednaku količinu roze i žutog pigmenta. Senke slobodno birajte prema boji očiju jer vam sve boje stoje. Dame svetlijeg tena treba da biraju karmine u nude i roze boji, a damama tamnijeg tena najbolje će pristajati karmini kapućino i koralne boje.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.