Kako da pravilno odaberete puder
Kako da pravilno odaberete puder
Foto: beautylish.com

KAKO ODABRATI ODGOVARAJUĆI PUDER

Kožu lica je bitno da uvek negujete, a posebno kad imate neki važan događaj i bitno vam je da taj dan blistate. Pre samog šminkanja je bitno da hidrirate kožu lica pa stavite kremu i sačekate da upije par minuta. Poželjno je da stavite bazu za lice kako bi vam puder stajao ceo dan. Ukoliko imate bubuljice ili podočnjake nanesite korektor u tankom sloju.

Kad BIRAMO PUDER prvo gledamo osnovni TON tj naš TEN. Pre svega je najbitnije da odredimo naš PODTON. Podton kože je nijansa vidljiva ispod kože i za razliku od boje tena podton je nepromenljiv.

Postoji osnovna podela u tri kategorije:

  1. Neutralni podton
  2. Topao podton
  3. Hladan podton

Ukoliko niste sigurni koji je vaš podton kože, postoji nekoliko NAČINA sa kojima možete odrediti vaš podton. Više o tome pročitajte na OVOM linku.

Kada ste odredile vaš podton vreme je da krenete u potragu za idealnim puderom. Na većini pudera  ćete naći oznake N (neutral), W(warm) ili C(cool).

Dakle, puderi za topli podton su žuckasti , hladni su rozikasti dok su neutralni bež. Ali pre svega, naravno, puder mora biti u sličnoj nijansi kao vaš ten. Bilo bi dobro da pre kupovine isprobate puder (po mogućstvu na dnevnom svetlu)  na ivici brade i ako se ne razlikuje od vašeg tena tj lepo se stapa i ne odstupa od boje vrata. Ukoliko je tako uspeli ste i  pronašli ste pravi puder za vas.

Međutim, ono što je još presudno pri kupovini pudera je kakvog je tipa vaša koža lica. TIP KOŽE ,kao i TEN je promenjiv u zavisnosti od godišnjeg doba pa tako ona može postati suva zimi, dok je masna leti. 

Postoji tri osnovna tipa kože lica i to su :

  1. Masna
  2. Suva  
  3. Normlana ili Kombinovana
  4. Pored toga koža lica može biti i problematična , sa aknama i bubuljicama …

MASNA KOŽA

Za masnu kožu uvek treba birati pudere na kojima stoji oznaka „oil~free“ ili „oil~control“ . Sada se proizvode razne varijante pudera bez ulja  pa u zavisnosti od vaših potreba možete pronaći od onih laganijih sa blažom texturom do onih sa velikom moći pokrivanja. Ako vam je koža baš masna preporucujemo da preko tečnog ,odnosno krem pudera, nanesete puder u kamenu da ga fiksirate i da ne „prosijate“ . Takođe , preporuka je da ispod svakog pudera ,ma kakva god da vam je koža, a posebno kad se radi o masnom tipu , stavite primer tj bazu u tankom sloju na celo lice. Baza služi da popuni borice  i pore, da vam čuva kožu lica od teških tekstura pudera , da sačuva trajnost šminke na vašem licu  i da vam ten izgleda svežije .

SUVA KOŽA

Sledeci tip je suva koža za koju  preporucujemo pravilnu negu na prvom mestu. To podrazumeva hidriranje kože odgovarajućim kremicama i raznim preparatima za negu kože lica i tretmane lica s’vremena na vreme. Iako postoje razni puderi napravljeni baš za ovaj tip kože, možda ne bi bilo loše da pokušate sa toniranom kremom ako nemate većih problema, a ukolite imate, onda svakako birajte tečni puder koji hidrira. Ispod njega obavezno stavite hidrantnu kremu , baza nije neophodna. Ono što je dobro kod suve kože je da šminka duže traje na licu. Dakle , birajte pudere na kojima piše „hydrating“  ili  „moisturizing“ . 

KOMBINOVANA KOŽA

 Za kombinovanu kožu možete kombinovati pudere po potrebi. Birajte puder u skladu sa tipom kože koja preovladava na vašem licu. Ako je više suva onda puder treba da bude hidrantan, a ako je masna onda bez ulja. Međutim, možete naneti puder za normalnu kožu pa deo lica koji je mastan matirati sa puderom u prahu.

Puderi koji sadrže alkohol isušuju kožu i nikako se ne preporucuju osobama sa suvom kožom. Neki puderi sadrze SPF faktore  za zaštitu od sunčevog zračenja i preporučuju se za dnevnu upotrebu.

A za sve tipove kože treba birati mineralne pudere koji su bogati mineralima iz prirode. Oni ne sadrže štetne sastojke i posebno su od koristi osobama sa problematičnom kožom jer se u njima nalaze sastojci koji sprečavaju pojavu bubuljica i akni .

Šminker Milica Božić – MakeUpsss

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.