KAKO PRAVILNO DA OSENČITE LICE PREMA VA[EM OBLIKU LICA
KAKO PRAVILNO DA OSENČITE LICE PREMA VA[EM OBLIKU LICA

KAKO PRAVILNO OSENČITI LICE ~ ZA SVAKI OBLIK LICA

Konturisanje ~ senčenje lica, odnosno stavljanje bronzera, rumenila i hajlajtera izgleda komplikovano, ali je zapravo vrlo lako i jednostavno. Za pravilno konturisanje lica vam je potrebno svega desetak minuta vremena.

Senčenje lica je neizostavna stavka kada je šminkanje u pitanju. Smisao senčenja lica je da se istaknu određeni delovi na licu. Za malo vremena posvećenog vašem ulepšavanju možete postići svežiji izgled, suziti nos i lice, istaknuti oči i jagodice i dobiti prirodan izgled. Pre nego što počnete, potrebno je utvrdite oblik svog lica. Zavežite kosu i pogledajte se u ogledalo, zatim utvrdite koji je oblik vašeg lica.

Kada ste utvrdili oblik potrebno je da pripremite šminku koju ćete koristiti za konturisanje. Biće vam potreban tečni puder (baza koja se nanosi ispod pudera je poželjna stavka), korektor, puder u prahu, bronzer, rumenilo i hajlajter. Svačije lice je kombinacija senki i svetlijih delova.

Hajlajter služi da se određeni delovi lica istaknu, dok se bronzerom dobija utisak senke i dubine.

Tečni puder koristite kao podlogu za konturisanje. Pre njega, u zavisnosti od vaših navika, nanesite bazu za lice. Puder koristite u nijansi vašeg tena. Preko pudera stavite korektor koji treba da bude za nijansu svetliji od vašeg tena.

Bronzer koji koristite neka bude za nijansu dve tamniji od vaše kože. Uvek birajte bronzer sa hladnim podtonom, nikako onaj sa šljokicama jer one reflektuju svetlo. Možete koristiti bronzer u prahu i kremasti. Bronzer možete neneti na lice odgovarajućom četkom i takođe četkicom ga i razmazati tj izbledirati ili za to koristite sunđer namenjem za šminkanje. Dobro proverite da li ste ublažili sve oštre linije.

Konture lica – šminka za OKRUGLI obik

Ovaj oblik je najširi u predelu jagodica i bez oštrih uglova, a zaobljen duž linija čela i vilice. Ovo lice treba suziti uz pravilno senčenje lica. Prvo stavite tečni puder, nakon toga prstima opipajte jagodičnu kost, ako ona već nije uočljiva i na to mesto, nanesite rumenilo od ušiju prema nosu. Bronzer oko kose uz ivice čela. Izbegavajte vrh čela jer ćete tako skratiti lice. Bronzer nanesite na one delove koje hoćete da sakrijete ili suzite. Ako želite možete osenčiti i deo ispod glave, odnosno sam vrh vrata, ispod vilice. Na vrh jagodica stavite hajlajter, ako nemate masnu kožu  onda na sredinu brade i na sredinu čela prema vrhu. Hajtlajter se stavlja na delove lica na koje želite da skrenete pažnju. Onda kada želite da suzite nos, hajlaterom izvucite jednu crtu po dužini nosa kako bi on delovao uže.

Konture lica – šminka za OVALAN oblik

Širina čela i vilice je približno ista. Za ovakav oblik lica je karakteristično  da su malo širi u predelu jagodica, nego u predelu vilice i čela. Kod ovalnog oblika lica  nemate šta da prikrivate pa je veoma dobar za šminkanje uopšte. Jedino što treba da istaknete su jagodice, ukoliko vam nisu prirodno naglašene ili imate širi nos ili preoblu vilicu. Na jagodičnu kost staviti bronzer za lice, iznad rumenilo i malo hajlatera. Bronzer nemojte stavljati na čelo, jedino malo ispod vilice.

Šminka za konturisanje lica – za ČETVRTASTI ili PRAVOUGAONI oblik

Ovaj oblik lica ima široko čelo sa četvrtastom vilicom. Čelo i vilica su približno jednake širine. Sloj tečnog pudera nanesite kao bazu. Hajlajter nanesite na predeo oko očiju, na sredinu čela i na sredinu brade. Uglove čela i vilice osenčite sa bronzerom kako bi postigle dodavanje definicije čelu. Sve izblendajte četkom, a potom dodajte još jedan sloj tečnog pudera da bi sve konture lica delovale mekše. Nakon toga, svetlim puderom u prahu pređite ispod očiju, preko čela i brade. Vaše lice će delovati uže i brada mnogo definisanije, a bore oko očiju će nestati. Na kraju, jagodice istaknite sa rumenilom.

Šminka za konturisanje lica – za SRCOLIKI oblik

Ovakav oblik lica karakteriše širina u predelu čela i jagodica, gde se lice sužava ka vilici. Linija brade kod ovog oblika uglavnom nije istaknuta. Srcolik oblik je dosta zahtevan jer morate suziti čelo, a proširiti deo oko vilice. Na sredinu obraza iznad kosti, stavite samo rumenilo. Na čelu hajlajterom nacrtajte par linija u obliku lepeze I  iscrtajte predeo oko očiju i bradu. Ovim ćete skrenuti pažnju na centar lica. Da suzite jagodice uvucite obraze, a potom bronzerom popunite praznine da bi istakle jagodice. Istom nijansom, osenčite deo iznad čeone kosti da bi suzile čelo. Sve ujednačite četkom, prekrijte puderom i fiksirajte puderom u prahu.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.