The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Noćurak je dvogodišnja biljka grmolikog oblika koja raste do 150 cm. Naziv noćurak je dobio po tome što se cvetovi otvaraju tek u mraku i ostaju otvoreni celu noć, a pre jutra cvetovi uvenu i već sledeće noći izrastu novi.

ULJE NOĆURKA je veoma bogato esencijalnim masnim kiselinama koje pomažu pri izgradnji staničnih membrana i brojnih hormona. Sadrži dve važne nezasićene masne kiseline: cis – linolensku do 70% i gama – linolensku kiselinu do 15%. Cis – linelonsku kiselinu naš organizam ne može sam da proizvede pa je veoma bitno da je unosimo putem hrane, dok pripradnicu omega 6 masnih kiselina, gama – linolensku kiselinu, naš organizam može da proizvede iz sirovina koje se nalaze u hrani. Gama – linolenska kiselina jača imuni system, reguliše sekreciju I sintezu hormona I štiti ćelije od oštećenja I prevremenog starenja.

Ulje noćurka u sebi ima I alfa – linolensku kiselinu koja hrani mozak, ojačava nerve I štiti celokupan kardiovaskularni sistem I krvne sudove.

Od ostalih sastojaka noćurak sadrži I amino kiseline, kalcijum, magnezijum, kalijum, cink, fosfor, gvožđe I vitamin E.

Ulje noćurka se koristi za snižavanje holesterola, kod dijabetesa svih oblika, kod hiperaktivnosti dece, anksioznosti I straha, u poboljšanju funkcije mozga, slabog rada štitne žlezde, posledice zračenja, angine pectoris, HIV-a, Parkinsove bolesti, leči bolove u želucu I pomaže u lečenju multiple skleroze.

Poseduje antioksidativno delovanje. Sprečava nastanak I delovanje slobodnih radikala koji su najčešći krivci za starenje organizma I nastanak mnogih degenerativnih bolesti.

Ulje noćurka naročito dobro deluje na ŽENSKI ORGANIZAM. Ublažava menstrualne tegove, bolne I neredovne menstruacije. Smanjuje pojavu depresivnih promena u raspoloženjima, depresije, razdražljivost I glavobolje.

Nezasićene masne kiseline poboljšavaju funkciju materice što takođe može pomoći pri začeću.

U menopauzi se može koristiti umesto hormonske terapije.

Ulje noćurka je odlično za KOŽU. Glavni je saveznik u borbi protiv horničnih upalnih bolesti I kožnih tegoba poput psorijaze, ekcema I neurodermatitisa. Istraživanja su pokazala da ulje noćurka može pomoći kod strukturnih I funkcionalnih promena kožnog tkiva povezanih sa starenjem, kao što su crvenilo, tvrdoća I hrapavost.

Olično neguje kožu I usporava proces starenja. Poboljšava opšte stanje kože, ona postaje glatka I elastična. Ulje noćurka uspešno smanjuje bore I podmlađuje je, hidrira suvu kožu, umiruje alergijske reakcije I pomaže kod bržeg zarastanja opekotina I rana.

Takođe, odlično deluje I na KOSU I NOKTE. Sprečava nastanak peruti I gubitka kose. Rešave problem oštećene, ispucale I suve kose. Ulje noćurka je odlično za negu noktiju jer ih hrani I sprečava njihovo pucanje. Jednom nedeljno je dovoljno da natopite vrhove prstiju ovim uljem I ostavite da deluje 10 minuta.

Ulje noćurka možete nabaviti u svim prodavnicama zdrave hrane I apotekama. Može se naći u kapsulama ili kao ulje. Čuvati ga na suvom, hladnom I tamnom mestu.

NEŽELJENA DEJSTVA: u medicinskoj literature opisano je nekoliko neželjenih efekta kao što su: slabo varenje, pojačane mučnine, proliv I jaka glavobolja. Ulje noćurka ne pokazuje nikakvu toksičnost, ali zbog sigurnosti tokom trudnoće treba da se izbegava. Može se koristiti tokom dojenja jer ima 2 osnovne komponente koje se koriste u ishrani kao u majčinom mleku.

Svakako se pre kupovine ili upotrebe posavetujte sa lekarom Ili farmaceutom oko pravilnog doziranja.

Komentari: