efikasne tehnike čišćenja koje će vam pomoći da vaše bele platnene patike izgledaju kao nove
efikasne tehnike čišćenja koje će vam pomoći da vaše bele platnene patike izgledaju kao nove
Foto: realsimple.com

KAKO NAJBOLJE OČISTITI BELE PLATNENE PATIKE KOD KUĆE

Neka vaše bele patike budu čiste i svetle bez izbeljivača ili skupih sredstava za čišćenje.

Udobne bele patike su svestrani element garderobe. Sa svojom čistom i neutralnom bojom, ove patike su postale simbol sveprisutne modne elegancije, prelazeći granice generacija i kultura. Njihova univerzalna privlačnost leži u njihovoj sposobnosti da se prilagode različitim stilovima i prilikama, od opuštenih svakodnevnih izlazaka do sofisticiranih gradskih kombinacija.

Međutim, upravo zbog svog svetlog izgleda, ovi modeli se lako mogu isprljati ili požuteti. U ovom tekstu istražićemo efikasne tehnike čišćenja koje će vam pomoći da vaše bele platnene patike izgleda kao nova, bez obzira na izazove svakodnevnog nošenja.

KOLIKO ČESTO TREBA DA ČISTITE BELE PLATNENE PATIKE

Bele platnene patike bi trebalo da čistite otprilike svake dve nedelje – i na licu mesta ako se zaprljaju. Ovo zavisi od toga koliko često ih nosite – ako se nosite svakodnevno, možda ćete morati da čistite bele cipele nedeljno.

Periodično dubinsko čišćenje pomaže u neutralisanju mirisa, kao i prljavštine i mrlja. Međutim, ako se nosi samo povremeno, verovatno ćete ih čistiti ređe (otprilike jednom mesečno).

KAKO OČISTITI CIPELE OD BELOG PLATNA SODOM BIKARBONOM I SIRĆETOM ILI PASTOM ZA ZUBE

efikasne tehnike čišćenja koje će vam pomoći da vaše bele platnene patike izgledaju kao nove
Foto: realsimple.com

Šta vam je potrebno:

 • Mekana četka
 • Prašak za pecivo
 • Belo sirće
 • Topla voda
 • Činija
 • Potpuno bela pasta za zube
 • Četkica za zube
 • Krpa

Korak 1: Uklonite prljavštinu

Oslobodite se prljavštine tako što ćete nežno trljati svoje bele cipele mekom četkom. Želite da uklonite višak prljavštine na površini i tabanima, a ne da je trljate.

Korak 2: Izaberite čistač

Za sodu bikarbonu i sirće: Polako pomešajte 1 kašiku sode bikarbone sa 2 kašike belog sirćeta i 1 šoljicom tople vode u posudi. Pustite da se šišanje smiri pre nego što počnete da čistite patike.

Za pastu za zube: Pokušajte da pronađete pastu za zube sa sodom bikarbonom kao sastojkom za najbolje rezultate. Zatim pređite na sledeći korak.

Korak 3: Krenite sa čišćenjem

Umočite krpu ili čistu četkicu za zube u mešavinu sirćeta i koristite je za ribanje prljavštine na patikama. Ovim rastvorom možete očistiti i tkaninu i tabane. Očistite patike odmah nakon mešanja sastojaka jer se mešavina sode bikarbone brzo suši.

Ako koristite pastu za zube, jednostavno je nanesite na mrlje i prljave tačke na tkanini. Koristite čistu četkicu za zube i kružne pokrete prilikom nanošenja.

Nakon ribanja svih površina cipela, ostavite pastu za zube da odstoji oko 15 minuta. Ovo bi trebalo da pomogne sastojcima da se upiju i uklone mrlje.

Korak 4: Obrišite i osušite

Kada završite sa ribanjem, obrišite preostalu mešavinu kojom ste čistili patike ili očistite osušenu pastu za zube vlažnom krpom. Pustite da se vaše cipele osuše na vazduhu. Opet, vaše patike moraju biti potpuno suve pre skladištenja ili upotrebe.

KAKO OČISTITI CIPELE OD BELOG PLATNA SAPUNOM ZA SUDOVE ILI DETERDŽENTOM ZA VEŠ

Šta vam je potrebno:

 • Meka četka
 • Deterdžent za sudove
 • Topla voda
 • Činija
 • Blagi deterdžent za veš
 • Krpa ili četkica za zube

Korak 1: Očistite prljavštinu

Očistite svu prljavštinu na površini cipela mekom četkom za ribanje ili čistom četkicom za zube. Ne trljajte ga – nežno obrišite prljavštinu. Ne zaboravite da obrišete jezik, donji gumeni deo patika i sve ivice pored tkanine.

Korak 2: Izaberite sredstvo za čišćenje i pomešajte rastvor za čišćenje

Za sapun za sudove: Pomešajte vodu sa blagim deterdžentom za sudove u maloj posudi da biste napravili rastvor za čišćenje. Nemojte koristiti previše deterdženta (trebalo bi da bude dovoljna supena kašika) da biste izbegli prezasićenje tkanine.

Za deterdžent za veš: Pomešajte malu količinu (ne više od čepa) deterdženta za veš sa mlakom vodom u posudi.

Korak 3: Krenite sa čišćenjem

Koristeći čistu krpu ili četkicu za zube, nanesite smešu na površinu cipela jedno po jedno. Nežno očistite sve mrlje, kružnim pokretima.

Za čišćenje svojih belih patika koristite nežnu, meku četku umesto tvrde četke koja može da ošteti tkaninu na patikama.

Korak 4: Obrišite i osušite

Obrišite bele patike vlažnom krpom da biste uklonili rastvor deterdženta. Nemojte ih potapati u vodu. Zatim ih ostavite u ventiliranom prostoru da se dobro osuše na vazduhu. Uverite se da su patike potpuno suve pre nego što ih nosite ili odložite.

KAKO DA ODRŽAVATE SVOJE BELE PLATNENE PATIKE DUŽE ČISTIMA

Sada kada su vaše bele patike blistave čiste, želite da ih tako i zadržite. Iako ćete možda biti u iskušenju da ih umotate u plastiku, vratite ih u originalnu kutiju i nikada ih više ne nosite, niste ih zato kupili. Ovi saveti će vam pomoći da vaše bele cipele duže budu čiste:

 • Budite izbirljivi kada i gde nosite bele cipele. Izaberite drugu obuću ako napolju pada kiša ili blato.
 • Investirajte u kvalitetan sprej za zaštitu cipela. Ovo obezbeđuje zaštitni sloj koji odbija tečnosti, blato i prljavštinu. Dobar sprej i dalje omogućava vašim patikama da dišu i održava noge suvim.
 • Držite maramice za patike pri ruci. Brzo obrišite svoje bele patike nakon svake upotrebe da biste sprečili nakupljanje prljavštine i mrlja.

KAKO DA SE REŠITE I SPREČITE NEPRIJATNE MIRISE U BELIM PLATNENIM PATIKAMA

Ne mogu samo prljavština i mrlje da pokvare vaše prelepe bele patike. Niko neće primetiti koliko su čiste patike ako se osećaju neprijatno. Većina mirisa je uzrokovana vlagom. Isprobajte ove taktike kako biste se oslobodili neprijatnih mirisa.

 • Koristite sodu bikarbonu. Baš kao što oslobađa vašu ostavu ili frižider od mirisa, soda bikarbona može učiniti isto za vaše bele patike. Postavite otvorenu kutiju u koju čuvate cipele ili – za direktniji pristup – napunite par čarapa sodom bikarbonom i stavite po jednu u svaku cipelu tokom skladištenja.
 • Nanesite sprej za dezinfekciju, prah ili stavite umetke. Postoji mnogo komercijalnih proizvoda koji pomažu u uklanjanju ili odvraćanju mirisa. Neki su specifični za obuću, a drugi su opšta dezinfekciona sredstva koja deluju i na obuću. Obavezno pročitajte etikete da biste bili sigurni da su prikladne za materijal vaših patika.
 • Pravilno čuvajte svoje bele cipele. Kada ih ne nosite, držite bele cipele na hladnom i suvom mestu. Vlažnost je pogodna za bakterije koje izazivaju miris, tako da je skladištenje plastičnih kesa definitivno ne-ne!
 • Nosite čarape. Čarape upijaju znoj i vlagu pre vaših cipela, pomažući im da ostanu bez mirisa.

Izvor: realsimple.com

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.