Super ukusna čorba sa knedlama od krompira će zadovoljiti svačiji ukus. Ova čorba je gotova za pola sata, a uživaćete u svakom zalogaju.
Sastojci:
350 g skuvanog krompira
2 jaja
3 velike kašike kukuruznog griza (palenta)
malo soli
sitno iseckan peršun
2 veće šargarepe
2 veće glavice crnog luka
2 pune kašike pirinča
1/4 muškatne tikve (ne mora)
1 puna kašika kisele pavlake
po ukusu: vegeta, biber, so
Priprema:
Krompir oljuštiti, iseći na kockice i skuvati u posoljenoj vodi.Ocediti od vode i ispasirati kao za pire, da nema grudvica. Dodati 1 jaje, kukuruzni griz,sitno iseckan peršun i malo soli i sve sjediniti u glatku smesu, pogodnu za pravljenje knedli.
Ostaviti sa strane.
U šerpu, u kojoj ćete kuvati čorbicu, sipati malo maslinovog ulja, dodati sitno iseckan crni luk, muškatnu tikvu isečenu na kockice i šargarepu isečene na kolutove/kockice i propržiti dok luk malo porumeni.( ja sam dodala i nekoliko cvetova karfiola, koju su mi bili u frižideru )
Naliti sa litar do litar i po vode ( u zavisnosti koliko hoćete davam je čorba gusta ) ili ako imate povrtni temeljac, dodati pirinač i povremeno promešati dok ne provri, da se pirinač ne zalepi za dno šerpe.
Napraviti knedlice.

Kada je pirinač na pola kuvan, početi sa dodavanjem knedlica i kuvati dok ne isplivaju ( ili napraviti samo jednu, pa probati da li se neće raspasti, ako se raspadne, dodajte još kukuruznog griza)
Skuvanu čorbu, povegetiti,pobiberiti i dodati kašičicu šećera ( doprineće boljem ukusu čorbe , a i ne morate )
Začiniti čorbu sa umućnom kiselom pavlakom i jajetom i ostaviti još nekoliko minuta da se kuva.
Posuti seckanim peršunom i poslužiti toplu.
Prijatno!
Izvor: coolinarika.com