Recept za kukuruz čorbu sa prženom slaninom i praškom šunkom
Recept za kukuruz čorbu sa prženom slaninom i praškom šunkom

KUKURUZ ČORBA SA PRŽENOM SLANINOM I PRAŠKOM ŠUNKOM

Čorbica je odlična, gusta, sasvim konkretna. Šunkica i pržena slanina daju joj malo „na jačini“, pa zaista nema potreba za nekim dodatnim, jakim jelima nakon ove čorbe. Pripremite neku pogaču, kiflice i biće sasvim dovoljno.

SASTOJCI:

1 glavica crnog luka

100 g + 100 g barene slanine

1 – 2 kašike ulja

200 g praške šunke u komadu

5 krompira srednje veličine

1 kesa smrznutog kukuruza (oko 1/2 kg)

1 veća crvena paprika

2,5 dcl hladnog mleka

3 kašike brašna

1 ravna kašičica majčine dušice

1 l gotove supe (1l vode + 2 kockice za supu)

sveže mleveni biber, oko 1/2 kašičice

po potrebi so

sudžuk tucana ljuta paprika za serviranje

PRIPREMA:

Crni luk iseći na sitne kocke. 100 g slanine iseći na kockice, pa zajedno, crni luk i slaninu, ispržiti. Ako se slanina jako hvata za dno šerpe i ne pusti dovoljno masti, dodajte ulja. Ispržite tako da luk bude providan, a da slanina porumeni.

Prašku šunku isecite na kockice, veličine oko 0,5cm. Zato sam naznačila da kupite u komadu, jer ne trebaju vam listovi šunke, nego baš kockice da dobijete. Crvenu papriku operite, očistite od semenki, pa takodje isecite na kockice. Krompir očistite i isecite na jako sitne kocke.

Na uprženi luk i slaninu, dodajte kukuruz, krompir, prašku šunku i crvenu papriku. Nalijte na to vodu i dodajte kockice za supu (naravno, možete ih zameniti domaćim ili kupovnim začinom za jelo). Dodajte i majčinu dušicu i biber. Kada čorbica bude kuvana, lako ćete dodati još i so, ako bude potrebe, pa prokuvati minut tako dosoljeno.

Čorbicu poklopite i kuvajte nekih pola satićka, odnosno dok kukuruz i krompir ne budu kuvani.

Brašno stavite u manju činiju, pa postepeno, kašiku po kašiku, dodajte hladno mleko dok viljuškom ne razmutite brašno da ne bude grudvasto. Onda dodajte preostalo mleko, izmešajte, pa sipajte u kuvanu čorbicu, mešajući viljuškom na mestu gde sipate (takodje da se ne zgrudva). Kuvajte još koji minut, povremeno mešajući.

100 g slanine isecite na sitne kocke, pa upržite. To će vam biti za posipanje čorbice. Servirajte čorbicu u činije, pospite sudžuk tucanom paprikom, pospite komadićima pržene slanine.

Iako deluje pomalo neobično, ja sam uz ovu čorbicu servirala pogaču sa margarinom i groždjicama (prava je, prste da poližete). Ko želi, može je jesti uz čorbicu, kome se to ne dopada, odličan je dodatak posle čorbe.

Uživajte i prijatno!

Izvor: www.kuvajmo-blogovski.com

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Pogledaj još
JUNEĆA SUPA SA GRIZ KNEDLAMA
JUNEĆA SUPA SA GRIZ KNEDLAMA