RECEPT ZA DOMAĆI VOĆNI ŽELE
RECEPT ZA DOMAĆI VOĆNI ŽELE
Foto: unsplash.com/@glencarrie

DOMAĆI VOĆNI ŽELE ZA DECU

Voćni žele je veoma lako pripremiti kod kuće i puno je zdraviji od kupovnog jer nije pun šećera i veštačkih boja. Ako nemate dovoljno vremena ili nemate svežeg voćnog pirea ili soka pri ruci, pakovanje želea će vam poslužiti za sve voćne recepte.

Žele se, naravno, ne zamrzava.

Za 12 porcija potrebno je:

Jedno pakovanje želatina u prahu,

600 ml svežeg voćnog soka ili 450 ml voćnog pirea (voćni koktel, na primer).

Priprema:

U šolji izmutite želatin sa 120 ml vrelog voćnog soka (ili vode, ako koristite voćni pire). Ako je potrebno, stavite šolju u šerpicu sa vrelom vodom dok se želatin potpuno ne rastopi. Prespite ga u ostatak voćnog soka ili pirea, uz neprestano mešanje. Celu masu prelijte u odgovarajuću posudu, dodajte sveže, iseckano voće ako želite i ostavite na hladnom mestu.

Ako dodajete sveže voće nemojte staviti kivi, papaju ili ananas jer sadrži enzime koji ne dozvoljavaju želatinu da se stegne.

Oblikovanje želea – Sipajte žele u modlu obloženu folijom. Okrenite modlu kad se žele stegne i skinite foliju.

Žele sa voćnim jogurtom – napravite pola količine bilo kog voćnog želea i stavite ga u frižider na jedno 30 minuta. Onda umešajte odgovarajuću kombinaciju voćnog jogurta. Hladite još dok se ne stegne. Ovaj žele neće biti potpuno čvrst, pa nije pogodan za oblikovanje.

Trobojni žele – napravite 1/3 količine želea koristeći neki crveni sok ili pire. Prespite u modlu (iz pokvašene modle je lakše izvaditi žele). Stavite ga u frižider na sat i po. Na isti način pripremite žuti žele, prelite ga preko crvenog i vratite u frižider, a zatim ide i zeleni. Neka se hladi u frižideru da se dobro stegne. Zatim posudu sa želeom potopite u toplu vodu, izvadite, poklopite tanjirom i okrenite da ispadne iz modle. Ovaj žele odlično izgledaju čašama.

Prijatno!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.