RECEPT ZA ENGLESKI KOLAČ
RECEPT ZA ENGLESKI KOLAČ
Foto: smittenkitchen.com

ENGLESKI KOLAČ

Ovi kolači su veoma ukusni, lako se prave, a mogu da se održe veoma dugo, čak i po nekoliko meseci. Ova količina je za 16 velikih porcija. Evo i šta vam je sve potrebno za ovaj super kolač.

150 ml soka od pomorandže,

275 gr ribizli,

350 gr suvog grožđa,

225 gr običnog brašna,

1 kašičica cimeta u prahu,

1 mleveni đumbir,

225 gr margarina,

150 gr žutog šećera,

4 jaja,

150 gr mešanih ljuspica,

100 gr seckanih oraha,

100 gr džema od kajsija,

3 kašike vode,

Dodatna količina oraha za dekorisanje.

Priprema: 

U veliku činiju sipajte svo suvo voće i prelijte ga sokom od pomorandže. Ostavite da se natopi preko noći. Pomešajte brašno, prašak za pecivo, so, cimet i đumbir. Umutite margarin sa šećerom. Ubacijte jedno po jedno jaje, a zatim i jednu kašiku mešavine brašna i ostalih sastojaka. Polako umešajte i ostatak brašna, a zatim i suvo voće, ljuspice i orahe. Izlijte masu u podmazanu tepsiju i pecite u rerni 2 sata na 150 stepeni. Nakon jednog sata, proverite da kolač ne tamni prebrzo. Ako je potrebno, pokrijte ga alu-folijom.

Probušite kolač čačkalicom da proverite da li je dovoljno pečen i u sredini – ako izvučete čačkalicu, a testo se nije nalepilo, onda je kolač gotov. Ostavite ga da se ohladi.

Za dekoraciju, ugrejte džem i vodu u šerpici i propasirajte. Premažite kolač, poredjajte voće i orahe. Preko svega premažite ostatak glazure.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.