Ovi kolači su sjajni za decu i mogu da se održe veoma dugo, čak i po nekoliko meseci. Ova količina je za 16 velikih porcija. Evo i šta vam je sve potrebno za ovaj super kolač.
150 ml soka od pomorandže,
275 gr ribizli,
350 gr suvog groždja,
225 gr običnog brašna,
1 kašičica cimeta u prahu,
1 melveni djumbir,
225 gr margarina,
150 gr žutog šećera,
4 jaja,
150 gr mešanih ljuspica,
100 gr seckanih oraha,
100 gr džema od kajsija,
3 kašike vode,
Dodatna količina oraha za dekorisanje.
U veliku činijusipajte svo suvo voće i prelijte ga sokom od pomorandže. Ostavite da se natopi preko noći. Pomešajte brašno, prašak za pecivo, so, cimet i djumbir. Umutite margarin sa šećerom. Ubacijte jedno po jedno jaje, a zatim i jednu kašiku mešavine brašna i ostalih sastojaka. Polako umešajte i ostatak brašna, a zatim i suvo voće, ljuspice i orahe. Izlijte masu u podmazanu tepsiju i pecite u rerni 2 sata na 150 stepeni. Nakon jednog sata, proverite da kolač ne tamni prebrzo. Ako je potrebno, pokrijte ga alu-folijom.
Probušite kolač čačkalicom da proverite da li je dovoljno pečen i u sredini – ako izvučete čačkalicu, a testo se nije nalepilo, onda je kolač gotov. Ostavite ga da se ohladi.
Za dekoraciju, ugrejte džem i vodu u šerpici i propasirajte. Premažite kolač, poredjajte voće i orahe. Preko svega premažite ostatak glazure.