Pire od sočiva i povrća se preporučuje deci od 9 – 12 meseca. Ovakav pire je odličan iz razloga što je sočivo bogato proteinima i lako se kuva. Pored beba ovakav pire će i starija deca obožavati da jedu.
Za 8 porcija vam je potrebno:
25 gr maslinovog ulja,
100 gr praziluka, opranog i isečenog,
175 gr šargarepe, oljuštene i iseckane,
50 gr crvenog sočiva,
350 gr osnovne supe od povrća ili vode,
100 gr sitno iskidanog karfiola,
Pola jabuke, oljuštene, bez semenki i iseckane.
Pržite praziluk na maslinovom ulju oko 5 minuta. Dodajte šargarepu i pržite još 2 – 3 minuta. Sipajte sočivo i osnovnu supu od povrća i kada provri, poklopljeno kuvajte oko 10 minuta. Dodajte jabuku i karfiol i nastavite da kuvate još 15 minuta ili dok sočivo i povrće ne omekša. U blenderu obradite do željene gustine.