Medeno srce je sočan i veoma ukusan kolač koji svi volimo. Nije skup, priprema krajnje jednostavna, preporuka na kvadrat!
SASTOJCI:
za testo
200 g brašna
250 g šećera
1 kašika kaka
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica mlevenog cimeta
1/3 kašičice mlevenog karanfilića
+
300 ml mleka
50 ml ulja
4 kašike džema od kajsija (oko 120 g) ili 2 pune kašike meda (oko 80-100 g)
i još
6 kašika džema od kajsija (oko 180 g)
200 g čokolade za kuvanje
60 ml ulja
PRIPREMA:
U vangli pomešati sve suve sastojke – brašno, šećer, kakao (prosejan kroz cediljku za čaj), sodu i začine. Dodati mleko, 50 ml ulja i džem (ili med), pa sve dobro promešati.
Testo izliti u namašćen i brašnom posut veći četvrtasti pleh (35 x 25 cm), peći na 180°C oko 15-18 minuta, proveriti čačkalicom da li je gotovo.
Dok se testo peče, pripremiti džem za premazivanje kolača, i čokoladnu glazuru. Šest kašika srednje gustog džema od kajsija samleti/ispasirati u mini seckalici (može i štapnim mikserom) da džem posvetli i postane gladak i pomalo penast. Premazati preko kolača ravnomerno.
Na najnižoj temperaturi ringle otopiti 200 g čokolade za kuvanje sa 60 ml ulja i ostaviti da se malo prohladi.
Glazuru sipati preko kolača premazanog džemom, pa je razliti naginjanjem pleha u svim pravcima. Glazura je relativno retka i lepo se razliva, ne treba je razmazivati.
Ostaviti u frižideru da se glazura stegne, pa tankim nožem kolač iseći na manje kocke. Takođe, nožem proći uz ceo obod pleha kako bi se ivični parčići lakše izvadili.
Napomene:
– Začine možete kombinovati kako god volite, ili koristiti gotovu mešavinu začina za medenjake. Ja uvek stavim cimet, vrlo često i karanfilić, a ponekad ubacim i đumbir, ili piment, ili muskatni orah, ili kardamom…
– Zamenite mleko vodom i imaćete posni kolač.
Izvor: proverenirecepti.com